La nici trei luni de la numirea în funcţie, Premierul Mihai Tudose anunţă că e pe picior de plecare din Guvern ca urmare a conflictului apărut între el şi Liviu Dragnea. Primul ministru a ameninţat cu demisia.

În prag de iarnă, România ar putea avea un nou Guvern ca urmare a tensiunilor iscate în coaliţia de guvernare, mai exact între Tudose – Dragnea şi colateral Tăriceanu.

Picătura care a umplut paharul pare să fi fost apariția unui sondaj de opinie al Avangarde și care arată că încrederea în Guvern s-a prăbușit. Mihai Tudose pare să creadă că în spatele studiului realizat de institutul sociologului Mihai Pieleanu se află chiar președintele PSD, Liviu Dragnea. Tudose recunoaște că nu se află în cele mai calde relații cu Dragnea și anunță o mini-remaniere în Guvern. Asta deși șeful PSD, Liviu Dragnea, a negat întreaga zi că ar fi tensiuni între partid și Guvern.

„Am spus-o într-un cerc de patru persoane că îmi dau demisia, dacă lucrurile stau așa de rău și guvernul s-a prăbușit, hai să mergem acasă că înseamnă că nu facem bine”, a declarat Mihai Tudose la Antena 3.

Despre relația cu președintele PSD, Liviu Dragnea: Nu aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației dintre noi. Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20. (…) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o – în regulă, trecem peste. Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (…), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi. Nu putem să guvernăm cu forţa, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre – prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate -, săptămâna asta voi lua nişte decizii, dure, dar necesare. Va trebui să umblăm la Guvern şi să stabilim foarte clar relaţiile dintre partid şi Guvern.

Premierul Tudose a recunoscut că Executivul are o problemă de imagine din cauza miniștrilor cu probleme penale.

„Da. (…) Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (…) O miniremaniere. (…) Sunt trei (miniştri – n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană. Eu cu echipa guvernamentală avem cu ce să ne ocupăm 14 ore la Guvern. Această tensiune a ajuns la o culme, la care e albă sau neagră. Ori o lămurim sau cineva pleacă acasă. O să-mi asum propunerile și o să merg în Coaliție. Aproape am niște soluții. Nu apare nimic de nicăieri, la un moment dat tensiunile ajung la apogeu. Încercăm mâine să găsim o explicație, mai mulți oameni la un loc. Eu cred că am o explicație, nu e neapărat logică, nu cred că cineva a făcut acest lucru a avut neapărat o logică. Nu m-a sunat astăzi domnul Liviu Dragnea. Nu mă așteptam. Mâine cred că ne vedem la partid„, a mai spus Mihai Tudose.

Miniştrii cu problemele penale sunt Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Viorel Ilie şi Lia Olguţa Vasilescu.