Cutremur la Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova, la un pas de suspendare!

Cutremur pe scena politică din Republica Moldova. Igor Dodon este la un pas de a fi suspendat din funcţie. Curtea Constituţională a stabilit că Preşedintele a încălcat Constituţia Republicii Moldova.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a anunţat că în cursul zilei de joi ar putea fi declanşate procedurile pentru declararea interimatului funcţiei de şef al statului.

Curtea Constituțională a decis în urma unei sesizări din partea Executivului că șeful statului nu poate bloca înlocuirea membrilor Cabinetului de miniștri și că ultimul cuvânt aparține premierului.

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului. În acest caz este vorba despre refuzul preşedintelui Igor Dodonde a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

Dodon a criticat guvernarea și Curtea Constituțională pentru decizia de marți de a-l înlătura și mai mult din procesul de numire a miniștrilor, spunând că echivalează cu „uzurparea puterii în stat”.

Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase afirmă că Igor Dodon se deosebeşte de ceilalţi şefi de stat pe care i-a avut Republica Moldova, prin faptul că implementează o agendă venită din afara ţării. Fostul judecător consideră că scopul lui Dodon este să genereze haos în Republica Moldova, iar mai apoi acţiunile sale să ducă la distrugerea statului.

 Fostul presedinte al CC, Alexandru Tănase explică ce urmează după verdictul Curții Constituționale, transmite Europa Liberă.

Europa Liberă: Curtea Constituțională a spus tranșant că președintele țării a încălcat Constituția și că poate fi suspendat din funcție?

Alexandru Tănase: „Da, este adevărat. La paragraful 84 din hotărâre, Curtea reține explicit că „refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligațiile constituționale de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanțe ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a președintelui, în conformitate cu articolul 89 din Constituție”. Am citat chiar din textul hotărârii. Mai mult ca atât, un detaliu care a scăpat atenției opiniei publice, vreau să-l menționez: în paragraful 66 al hotărârii, Curtea a decis să prezinte Parlamentului o adresă pentru a obliga Parlamentul să instituie răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea hotărârilor Curții Constituționale. Ceea ce înseamnă că Parlamentul este obligat să modifice Codul penal și să instituie sancțiuni de ordin penal pentru nerespectarea hotărârilor Curții. Prin urmare, dacă și după o asemenea modificare a Codului penal, președintele Dodon sau oricare altă autoritate a statului va refuza să execute o hotărâre a Curții Constituționale, Procuratura va fi obligată să intenteze un dosar penal.”

Europa Liberă: Iar reacția lui Igor Dodon a fost că Înalta Curte poate interpreta Legea fundamentală, dar nu poate institui noi norme constituționale?

Alexandru Tănase: „Nu este adevărat. Domnul Dodon trișează în cazul de față. Sunt absolut convins că Domnia sa cunoaște că textul hotărârii Curții Constituționale este un text constituțional. Acest lucru îl cunoaște orice student de la anul I care a absolvit cel puțin inițierea în… a parcurs introducerea în dreptul constituțional. Toate textele hotărârilor Curții Constituționale, într-un fel sau altul, dezvoltă norma constituțională, dar ele toate au valoare constituțională. Domnul Dodon a ajuns președintele Republicii Moldova participând într-un scrutin electoral care a avut loc doar datorită interpretărilor efectuate de Curtea Constituțională. Prin urmare, este inadmisibil de a admite măcar ideea că un funcționar, un demnitar sau o instituție a statului poate alege ce hotărâre a Curții îi este convenabilă și să o respecte sau ce hotărâre a Curții nu îi este convenabilă și să nu o respecte. Este un principiu fundamental în toate regimurile democratice. Hotărârile Curților Constituționale sunt parte a textului Constituției.”

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, miercuri, presei că decizia Curții Constituționale din data de 17 octombrie nu suspendă în niciun caz activitatea sau mandatul președintelui Igor Dodon. Este doar o decizie care interpretează o situație de blocaj instituțional: refuzul președintelui de a numi un ministru, transmite IPN.

Andrian Candu a subliniat că în Codul jurisdicției constituționale este prevăzut clar mecanismul de sesizare a Curții Constituționale ca aceasta să examineze dacă este sau nu necesar ca interimatul funcției de președinte al țării să fie exercitat de către președintele Parlamentului sau de către premier – în cazul numirii unui ministru și depunerii jurământului de către acesta.

„Îmi exprim regretul ca ieri unii au început să speculeze fără să aștepte să fie publicată decizia şi să o citească. Îmi exprim regretul şi faţă de declarațiile făcute de preşedintele Igor Dodon, care, probabil, fără să aştepte şi să vorbească cu specialiştii, a ieşit în public şi a făcut declaraţii de acuzare a Curţii Constituţionale, pe care le consider că au depăşit limita. Regret că a avut aceasta ieşire emoţională. Trebuie să avem înţelepciune şi să analizam subiectul cu capul limpede, apoi să ne manifestăm într-un fel sau altul”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a spus că acum specialiștii lucrează asupra procedurii de sesizare a Curții Constituționale privind declanșarea procedurii de anunțare a interimatului, după care, Curtea va trebuie să emită un aviz prin care să constate necesitatea interimatului și cine este funcționarul care va exercita interimatul funcției de șef al statului și va semna decretul de numire a ministrului apărării.

Andrian Candu a adăugat că tot ce ține de suspendarea din funcție a președintelui Dodon ține de dimensiunea politică, iar orice suspendare de acest fel se face prin referendum, care presupune și o campanie electorală şi că această etapă statul nu-și poate asuma asemenea cheltuieli.