Scandal de proproții la vârful Uniunii Europene. Eurodeputul socialist Eva Kaili, din Grecia, vicepreşedinte al Parlamentului European, a fost arestată vineri seara la Bruxelles sub acuzația de corupție.

Procurorii belgieni susțin că vicepreședintele PE ar fi primit bani pentru a susține Qatarul în scandalul privind relele tratamente aplicate muncitorilor care au construit stadioanele pentru Campionatul Mondial de Fotbal.

Parchetul federal belgian nu a dat niciun nume, anunţând doar că patru dintre cele şase persoane reţinute în ultimele 48 de ore au fost plasate în arest preventiv.

„De câteva luni, anchetatorii Poliţiei Judiciare Federale au suspectat că o ţară din Golf ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri generoase unor terţi cu o importanţă politică şi semnificativă. /sau poziţie strategică în cadrul Parlamentului European”, se arată în comunicatul parchetului belgian.

Ancheta care investighează posibile fapte de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional a fost iniţiată în iulie.

„Timp de mai multe luni, investigaţiile poliţiei judiciare au condus la suspiciunea că un stat din Golf a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European”, precizează Parchetul belgian.

Faptele de corupţie ar fi constat în „plata unor sume de bani substanţiale şi oferirea de cadouri importante unor persoane cu poziţie politică sau strategică importantă în Parlamentul European”.

În cadrul anchetei au fost efectuate vineri 16 percheziţii la Bruxelles, care au vizat inclusiv consilieri parlamentari din Parlamentul European, şi au fost arestate patru persoane, printre care şi un fost eurodeputat. Parchetul nu precizează identitatea acestora, dar aceleaşi publicaţii belgiene afirmă că au fost arestaţi fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri (europarlamentar între anii 2004 şi 2019), fostul preşedinte al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, un asistent parlamentar şi un lobbist.

În urma percheziţiilor, mai precizează Parchetul belgian, au fost confiscate echipamente informatice, telefoane mobile şi circa 600.000 de euro cash.

PASOK, partidul din care face parte eurodeputata, a decis să o excludă din partid, iar Președintele Parlamentului European a revocat-o din funcție.