Cutremur în tenis. Maria Şarapova se dopa de zece ani de zile. A fost prinsă abia în 2016, la Australian Open

Cutremur de proporții în lumea tenisului. Una dintre cele mai celebre jucătoare din lume, rusoaica Maria Şarapova, a anunțat că se dopează încă din 2006, cu Meldonium. Sportiva a fost prinsă dopată la Australian Open 2016.

Maria Șharapova a anunţat, luni seară, într-o conferinţă de presă susținută la Los Angeles, că Federația Internațională de Tenis a informat-o în urmă cu câteva zile, că a picat testul doping la Australian Open 2016.

“În urmă cu câteva zile, am primit o scrisoare de la ITF prin care am fost informată că am picat un test anti-doping la Australian Open. Este important să precizez că am fost depistată pozitiv cu Meldonium, o substanţă pe care o iau, în mod legal, de zece ani. Aceasta a intrat pe lista de substanţe interzise de la 1 ianuarie. Eu nu am ştiut. Este corpul meu şi trebuie să îmi asum răspunderea, indiferent cine lucrează pentru mine. Iau acest medicament începând din 2006, atunci când eram foarte bolnavă. Aveam probleme cu inima – am un întreg istoric în familie. Am făcut investigaţii, un EKG. Am luat mereu acest medicament, începând de atunci. Practic acest sport de la patru ani, trebuie să înţelegeţi că nu am făcut niciodată nimic împotriva regulilor. Toate informaţiile sunt foarte noi pentru mine, nu ştiu care sunt consecinţele în acest moment. Nu acesta este modul în care vreau să îmi închei cariera şi sper că voi mai avea şansa de a juca tenis ”, a declarat Şarapova.

Federația Internațională de Tenis a anunțat că începând din 12 martie, rusoaica este suspendată provizoriu din competiții.

“Pe 26 ianurie, domnişoara Maria Şarapova a oferit o probă pentru testul anti-doping, ca urmare a participării sale la Australian Open. Proba a fost analizată în cadrul unui laborator acreditat de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) şi a returnat un rezultat pozitiv pentru Meldonium, substanţă interzisă conform codului WADA şi, implicit, şi conform programului anti-doping al tenisului (TADP). Maria Şarapova a fost pusă sub acuzare, pe 2 martie, pentru violarea prevederilor anti-doping. Maria Şarapova a acceptat rezultatele probei colectate pe 26 ianuarie. Întrucât Meldonium este catalogată drept ‘o substanţă nespecifică’, în conformitate cu normele WADA (şi, prin urmare, TADP), privind lista substanţelor interzise şi a metodelor interzise, Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu, începând cu 12 martie, până la determinarea cauzei, se arată în comunicatul oficial al ITF.

Meldoniul este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Substanța creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară.

Maria Șarapova are cinci titluri de Mare Şlem în palmares: Australian Open – 2008, Roland Garros – 2012 şi 2014, Wimbledon – 2004 şi US Open – 2006.