Un student în vârstă de 25 de ani provoacă cutremur pe scena politică din Serbia. Ljubisa Preletacevic, zis Beli, este la un pas de a deveni Președintele Serbiei.

Surprize de proporții la alegerile prezidențiale din Serbia desfășurate pe 2 aprilie. Și-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din Serbia în urmă cu câteva săptămâni, iar acum este pe locul doi în sondaje.

Ljubisa Preletacevic (zis Beli, cuvânt care în sârbă înseamnă „alb”, în timp ce Preletacevic desemnează o persoană care schimbă taberele politice pentru beneficii personale) este alter ego-ul lui Luka Maksimovic, un student la comunicare, în vârstă de 25 de ani.

Îmbrăcat excentric într-un costum alb şi cu o coadă în stilul samurailor, Beli este extrem de popular în rândul alegătorilor sârbi, iar videoclipurile sale de promovare în campanie au devenit adevărate lovituri în social media.

Premierul Aleksandar Vucic se află pe locul 1 în topul preferinţelor sârbilor la alegerile de mâine pentru mandatul prezidenţial de  5 ani.

Videoclipurile sale din campanie au devenit virale: Beli Preletacevic călărind un cald, făcând flotări ca Rocky, Beli înfofolit într-o pelerină făcută din draperie, în stilul lui Gandalf.

Pe contul său de Twitter, Beli a distribuit un meme cu preşedintele american Donald Trump, pe care îl numeşte „colegul” său, care ţine o pancartă pe care scrie „megi şi votează-l pe Beli”.

Candidatul atipic îşi zice Gandalf din Balcani, făcând referire la bunul vrăjitor Gandalf din trilogia „Lord of The Rings”, şi în anumite ipostaze apare pe un cal alb, pe câmp. De altfel, adeseori Beli apare în videoclipuri călare pe calul său trecând prin oraşe şi făcând promisiuni de campanie neobişnuite.

Acesta apare şi într-un videoclip muzical de pe pagina sa de YouTube, cu versurile: „Serbia e incendiată. De această dată nu mai există cale de întoarcere. Un conducător s-a născut, o prevestire vine din cer. El taie prin minciuni cu sabia sa de foc şi zdrobeşte lanţurile. Beli, fii curajos, eşti un adevărat câştigător. Eşti un cavaler şi protectorul tuturor oamenilor.

Personajul său fictiv a început ca o glumă făcută alături de prietenii săi pentru a ironiza corupţia din Serbia. Cu toate acestea, tinerii au reuşit să câştige câteva poziţii în parlamentul de la Belgrad la alegerile locale din 2016.

În prezent, Beli se apropie vertiginos de scena politică naţională după ce a câştigat popularitate printre tinerii din Serbia.

Sâmbăta trecută, Beli ar fi urcat o statuie dintr-un oraş sârb ţipând cître mulţime: „Sunt aici ca să vă salvez, oameni buni!”

Indiferent de rezultatul alegerilor de mâine, campania lui Beli se pare că a atins o coardă sensibilă, în special în rândul tinerilor, învingând alţi lideri politici cu state vechi.