DNA se clatină din toate balamalele. Trei procurori DNA care au anchetat Ordonanţa 13, sunt acuzaţi de Inspecţia Judiciară de rea-credinţă şi sunt la un pas de a fi daţi afară din magistratură. 

Ca urmare a sesizării depuse de site-ul lumeajustitiei.ro, Inspecţia Judiciară a promovat acţiune disciplinară împotriva Procurorului General – Augustin Lazăr, dar şi împotriva procurorilor DNA: Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheşelu.

Potrivit luju.ro, cei trei procurori DNA, au fost trimişi în judecată disciplinară la CSM, fiind acuzaţi de Inspecţia Judiciară de sâvârşirea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99, lit. t din Legea Nr. 303/2004 şi riscă să fie excluşi din matistratură pentru că au deschis cu rea-credinţă dosarul penal pentru Ordonanţa 13. La baza acţiunii disciplinare stă decizia CCR prin care s-a stabilit că DNA şi-a depăşit competenţele şi că procurorii au încălcat Constituţia României.

În ziua de 27 februarie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Guvernul României, cerere formulată de Preşedintele Senatului.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis: Curtea a constatat că a existat și există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție şi Guvernul României, generat de acțiunea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2017, cu încălcarea competențelor constituționale ale Guvernului și Parlamentului, prevăzute de art.115 alin.(4) și (5) din Constituție, respectiv ale Curții Constituționale, prevăzute de art.146 lit.d) din Constituție. Curtea Constituțională a constatat că aprecierea oportunității adoptării unei ordonanțe de urgență, sub aspectul deciziei legiferării, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat (Guvernul României), care poate fi cenzurat doar în condițiile prevăzute expres de Constituție, respectiv doar pe calea controlului parlamentar, exercitat potrivit art.115 alin.(5) din Constituție. Pe de altă parte, sub aspectul controlului asupra legalității/constituționalității ordonanțelor de urgență ale Guvernului (atât sub aspectul procedurii de adoptare, cât și al conținutului normativ), singura autoritate abilitată să efectueze această verificare este Curtea Constituțională, nicio altă instituție publică neavând competența materială în acest domeniu. În fine, Curtea a reținut că, în acord cu Raportul privind ”Relația dintre răspunderea politică și răspunderea penală în ceea ce privește activitatea membrilor Guvernului” (adoptat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept – Comisia de la Veneția, cu ocazia celei de-a 94-a Sesiuni Plenare, desfășurate la Veneția, în 8-9 martie 2013), într‐un stat de drept, guvernat de principiul separației puterilor, standardul de bază ar trebui să prevadă ca procedura penală să nu fie folosită ca sancțiune pentru divergențele politice. Astfel, pentru deciziile lor politice, miniștrii trebuie trași la răspundere prin mijloace politice, iar nu prin mijloace de drept penal. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui Senatului României, Guvernului României și Ministerului Public – Direcția Națională Anticorupție și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul de presă al CCR, remis exclusivNEWS.ro.

Cu câteva ore înainte de a a fla verdictul CCR, DNA a clasat dosarul Ordonanța 13 cu privire la infracțiunea de ”trafic de influență”, au disjuns cauza, invocând alte fapte penale și și-au declinat competența către Parchetul General.

Într-o înregistrare făcută la DNA, Kovesi spune că ea şi-a asumat dosarul Ordonanţa 13 şi că niciun pas nu s-a făcut în dosar fără ca ea să ştie şi să-l aprobe.

„Şi-am auzit şi comentarii cu dosaru pe OUG 13. Domne, eu mi-am asumat acest dosar. Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu domul Surugiu şi cu domnul Uncheşelu. N-am făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să nu spun „da, domne sunt de acord şi susţin treaba asta” şi cred în continuare că am făcut ce era legal şi corect. Chiar să zică Curtea Constituţională că am derapat instituţional pentru ea. O să iau cele 4 dosare existente în DNA cu acelaşi obiect, făcute exact în acelaşi lucru şi le duc în braţele lui Morar şi i le pun în braţe şi-i zic „ia-le , domnu Morar, spală-te cu ele pe cap!”, a spus Kovesi în înregistrarea audio de la DNA.

Decizia Inspecţiei Judiciare vine după ce între DNA şi Înspecţie există un scandal monstru.

Elena Rădescu, inspector şef al echipei desemnate să facă verificări la DNA, acuză colegii din echipă că ar fi ţipat la procurorii DNA şi că i-ar fi făcut să plângă. Elena Rădescu este în realitate procuror DNA detaşat la Inspecţia Judiciară. Adică în calitate de subaltern al lui Kovesi, Rădescu se făcea că anchetează DNA.

Inspectoarea care a fost șefa echipei de coordonare a verificării activității manageriale a DNA, Elena Rădescu, s-ar fi dus în biroul șefului Inspecției judiciare (IJ) și, întrebată fiind de acesta de ce e ales să se adreseze CSM și Parchetului general despre problemele pe care le-ar fi întâmpinat la DNA – în loc să discute mai întâi cu conducerea IJ – aceasta i-a închis ușa în nas inspectorului.

De asemenea, femeia l-ar fi trimis pe acesta să vadă despre ce este vorba, atât la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât și la Parchet.

Potrivit unor surse, săptămâna aceasta urmează ca raportul să ajungă la DNA pentru obiecțiuni și apoi sp meargă la CSM.

Joi, va fi plen la CSM și se vor discuta sesizările, inclusiv cea depusă de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nemulțumită că nu a fost audiată la control.

Inspecția Judiciară a finalizat pe 25 august controlul la DNA, cerut de Tudorel Toader, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Inspectoarele care au făcut controlul la Direcția Națională Anticorupție ar putea fi cercetate disciplinar, pentru că nu și-au anunțat șefii de ce se petrecea acolo în timpul controlului.