Curtea de Apel București a respins cererea DNA privind arestarea avocatei Laura Voicu

Laura Voicu, avocata fostei șefe DIICOT, Alina Bica, a scăpat de arestul preventiv. Judecătorul de la Curtea de Apel București a decis vineri seară, după mai multe ore de audieri și suspendare a ședinței din cauza numărului mare de avocați veniți să o susțină și reprezinte pe Laura Voicu, a decis ca aceasta să fie plasată sub control judiciar.

Laura Voicu a scăpat de arestul preventiv. Curtea de Apel nu a dat curs solicitării DNA cu privire la încuviințarea arestului preventiv pentru 30 de zile.

Decizia nu a fost pe placul procurorilor DNA care au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Laura Voicu a fost reţinută joi seară de procurorii DNA, pentru că l-a trimis în locul ei la DNA pe avocatul stagiar Nicolae Learciu, care nu face parte din baroul București, ci din Baroul Constituțional.

Voicu Laura Cătălina, avocat în cadrul Baroului București, este acuzată de procurori de favorizare a făptuitorului și instigare la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.

Avocatul Voicu Laura-Cătălina, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, cunoscând faptul că suspectul Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat pe acesta să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul nr. 189/P/2012, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA. Din dispoziția inculpatei Voicu Laura-Cătălina, Learciu Niculae a exercitat și alte activități ce țin de profesia de avocat, prezentându-se la termene de grefă în Serviciul de reținere și arestare preventivă unde a acordat asistență juridică mai multor clienți ai acesteia. În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, Voicu Laura-Cătălina a creat condițiile necesare pentru tergiversarea urmăririi penale, prin punerea procurorilor în situația de a proceda la refacerea actelor de urmărire efectuate cu inculpata din dosarul respectiv, lipsită de asistență juridică. Prin prezentarea lui Learciu Niculae ca avocat, Voicu Laura-Cătălina a urmărit și posibila înlăturare a unor probe care ar fi putut fi valorificate în urma desigilării sacilor în care acestea se aflau, întrucât această operație nu ar mai fi putut fi refăcută, iar lipsa apărării inculpatei arestate ar fi atras nelegalitatea obținerii lor, cu consecința imposibilității utilizării acestora ca mijloace de probă în cauza nr. 189/P/2012 a DNA. Inculpatei Voicu Laura-Cătălina și suspectului Learciu Niculae li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Procurorii au dispus urmărirea penală față de LEARCIU NICULAE, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.