Curtea de Apel Bucureşti a decis că cele 22 de companii municipale înfiinţate de Firea, sunt ilegale

Decizie neaşteptată luată de Curtea de Apel București. Instanţa a decis joi că cele 22 de companii municipale înfiinţate la propunerea Primarului General, Gabriela Vrînceanu Firea, sunt ilegale.

Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de societăţi comerciale create în martie anul trecut.

Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare,: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018„, se arată în minuta instanţei de judecată.

Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Sentința nu presupune desființarea companiilor, ci arată că aceste companii au fost în mod nelegal înființate.

Însă până la remedierea situației, aceste companii sunt complet blocate. Angajații lor nu-și primesc salariile, nu se pot face plăți, nu se pot încasa facturi, nu se pot face lucrări de niciun fel.

Primarul general Gabriela Firea s-a declarat surprinsă de decizia Curţii de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale.

„Este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă. Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare ca apreciaza că un București complet blocat și aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare. Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale. Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare„, a declarat Gabriela Firea.