Cum se prepară corect laptele praf pentru bebeluşi?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/baby-young-people-plush-boy-child-472922/

Părinţii bebeluşilor care îi hrănesc cu lapte praf  sunt puşi în dificultate încă din primele zile de viaţă ale acestora, când sunt nevoiţi să îi hrănească cu lapte praf şi nu cunosc exact procedura, ce tip de apă trebuie să folosească, când şi cum să sterilizeze biberoanele, iar lista de nedumeriri poate continua.

Prepararea laptelui praf trebuie să fie făcută în condiţii de igienă perfectă şi să se respecte cu stricteţe indicaţiile producătorilor. În caz contrar, vor exista consecinţe serioase la adresa sănătăţii bebeluşului.

Cum se prepară laptele praf în mod corect?

Fericitele mămici care îşi alăptează bebeluşii nu duc grijă sterilizării, stricarii laptelui sau cumpărării apei potrivite şi a instrumentelor necesare hrănirii cu lapte praf. Laptele praf, pe de altă parte, se contaminează uşor cu microbi, de aceea biberoanele trebuie bine spălate şi sterilizate, iar tetinele trebuie înlocuite periodic deoarece materialul din care sunt făcute suferă în urma sterilizărilor repetate.

Laptele praf se prepară în mod corect conform indicaţiilor producătorului de pe cutie. Pe cutiile de lapte sunt trecute cantităţile aproximative de lapte praf pe care bebeluşii le consuma în funcţie de vârstă. Se va măsura cantitatea de apă necesară, se va adăuga numărul de măsuri de lapte praf corespunzător, se agită şi se oferă bebeluşului imediat.

Laptele praf se prepară cu apă fiartă şi răcită sau cu apă îmbuteliată cu un conţinut redus de minerale şi de nitriţi. Ceea ce însemna că părinţii au la dispoziţie mai multe variante de a prepara lapte praf. În plus, dacă laptele praf este preparat cu apa îmbuteliată, părinţii sau alţi membrii ai familiei nu trebuie să bea sau să pună gura pe acea sticlă, bacteriile răspândindu-se uşor în apă şi în laptele praf.

Cum se sterilizează biberoanele pentru lapte praf şi la ce interval?

Bebeluşii sunt foarte vulnerabili în fața bacteriilor, de aceea este foarte important ca biberoanele lor să fie sterilizate, spălate şi tetinele şi sticlele să fie menţinute curate şi atunci când sunt oferite copiilor, să fie impecabile. Este posibilă stabilirea frecvenţei sterilizării de către părinte, dar şi ţinând cont de recomandările medicului pediatru. Se poate steriliza biberonul o dată pe zi cu un sterilizator performant, iar dacă biberonul sau accesoriile sunt deteriorate, se vor înlocui.

Pentru sterilizarea biberoanelor şi distrugerea microorganismelor din biberoane, este important să se folosească una din metodele recomandate de specialişti, şi anume:

  • sterilizarea folosind sterilizatorul electric cu abur care poate atinge temperaturi foarte mari şi poate elimina orice urmă de bacterii şi mucegaiuri;
  • sterilizarea cu abur la cuptorul cu microunde, care dă rezultate foarte bune;
  • sterilizarea prin fierbere, care nu necesită echipamente speciale şi investiţii mari.

De asemenea, se recomandă şi sterilizarea jucăriilor sau a altor lucruri care ajung în gura bebeluşului în cazul în care este necesar, de multe ori fiind suficientă simplă lor spălare cu apă şi săpun sau cu detergent de vase şi clătirea temeinică.