Una dintre cele mai importante lucrări ce trebuie făcute într-o livadă se referă la erbicidarea solului. Prin această operațiune, pomii sunt protejați de buruieni, însă pentru ca erbicidarea să fie făcută corect, trebuie ținut cont de o serie de aspecte. În acest sens, experții erbicid.ro oferă câteva informații, însoțite de recomandări utile.

În primul rând, trebuie făcută foarte atent alegerea corectă a erbicidelor. Pentru cele mai bune soluții, specialiștii erbicid.ro recomandă proprietarilor de livezi să țină cont de spectrul de acțiune al erbicidelor asupra buruienilor, de tipul buruienilor – monocotiledonate sau dicotiledonate, dar și de eficacitatea oferită de erbicide.

Cum suportă erbicidarea diverse tipuri de pomi?

Studiile realizate de experți în pomicultură, atât autohtoni cât și străini, demonstrează faptul că există tipuri de pomi ce suportă distinct erbicidele. Spre exemplu, mărul sau părul ajung să suporte mult mai bine erbicidele, în timp ce există și pomi mai sensibili, precum prunul sau caisul, în cazul cărora erbicidarea necesită măsuri suplimentare de precauție.

Privind prin prisma maturității pomilor, experții erbicid.ro recomandă atenție sporită, întrucât erbicidele pot fi folosite chiar și în pepiniere, însă numai în dozajele potrivite și alegând substanțele recomandate.

Ce tipuri de erbicide pot fi folosite în cazul livezilor?

Modul de acțiune al erbicidelor le împarte în două categorii: sistemice și de contact. Ambele pot fi folosite pentru erbicidarea livezilor, pentru a înlătura buruienile. Efectul erbicidelor de contact se va face simtit asupra buruienilor sub forma unor arsuri, plantele nedorite ajungând să se usuce în totalitate în câteva zile. Astfel de erbicide de contact pot fi folosite de 2-3 ori pe an în cazul livezilor, câd buruienile au o înălțime de peste 10 centimetri.

Erbicidele sistemice au, pe de altă parte, un alt mod de acțiune. Acestea sunt absorbite în plante prin organele subterane sau aeriene și distrug buruienile, afectându-le dezvoltarea și metabolismul.

Când trebuie realizată erbicidarea livezilor?

În funcție de situație, aplicarea de erbicide la livezi se poate realiza preemergent sau postemergent. Erbicidarea preemergentă în plantațiile pomicole se realizează de obicei toamna sau primăvara devreme. Aplicarea erbicidelor pe solul mărunțit și omogenizat corespunzător va împiedica germinația semințelor, problema buruienilor fiind astfel rezolvata dinainte de a apărea.

În cazul buruienilor perene, se aplică erbicidarea postemergenta. Mai exact, este vorba despre folosirea erbicidelor de contact, care sunt absorbite de buruienile aflate în vegetatie. De regulă, erbicidarea postemergenta se poate realiza de 2-3 ori pe an, în momentul în care buruienile au o înălțime de peste 10 centimetri.

Sfaturi utile pentru a realiza erbicidarea corect

Indiferent dacă este vorba despre erbicidare pre sau postemergentă, experții erbicid.ro recomandă următoarele:

  • Selectarea corespunzătoare a duzelor pentru pulverizarea soluțiilor;
  • Pulverizarea trebuie realizată de la o înălțime corespunzătoare;
  • Presiunea de lucru și viteza de deplasare trebuie menținute constante în momentul pulverizării erbicidelor;
  • Soluțiile trebuie omogenizate atent;
  • Momentul ideal pentru a pulveriza erbicide este cel în care vântul are o intensitate redusă. De regulă, erbicidarea se realizează dimineața sau seara, iar temperatura aerului trebuie să fie între 5 și 22 grade Celsius.

Ținând cont de toate aceste sfaturi, livezile vor putea fi îngrijite corespunzător, iar buruienile nu vor mai reprezenta nicicum o problemă. Singurul aspect rămas este selecția erbicidului potrivit, iar în această privință specialiștii erbicid.ro stau la dispoziția doritorilor cu toate informațiile necesare.