Pregătirea pentru o testare a vederii este importantă, pentru a asigura o evaluare precisă a sănătății ochilor și a vederii tale. Pe lângă prescripția medicală, ochelarii de vedere sau lentilele de contact pe care le folosești în prezent, ai nevoie și de informații clare pe care să le furnizezi optometristului. Află din acest material ce trebuie să știi și care sunt datele de care are nevoie specialistul, pentru un diagnostic corect și complet, astfel încât să propună un tratament adecvat!

1. Planifică o consultație optometrică

Planificarea unei consultații optometrice este primul pas în menținerea și monitorizarea sănătății ochilor. Este important să-ți programezi vizita în avans, astfel încât să ai timp suficient pentru a te pregăti corespunzător. Poți beneficia de testarea vederii gratuită în Constanța, prin programare online!

Examinările anuale de rutină sunt esențiale pentru sănătatea ochilor. Acestea permit depistarea timpurie a problemelor de vedere, tratarea lor corectă și prevenirea agravării acestora. Adolescenții și adulții tineri ar trebui să aibă un examen ocular complet cel puțin o dată la doi ani. Persoanele trecute de 40 de ani sau cele cu anumite condiții de sănătate ar trebui să efectueze anual un control optometric sau mai des, dacă au indicație în acest sens.

2. Ia în considerare istoricul medical și familial

Istoricul medical și familial este un aspect ce nu trebuie neglijat în evaluarea stării generale de sănătate a unei persoane, inclusiv a ochilor și a vederii. Cunoașterea acestuia poate contribui la identificarea anumitor boli sau condiții care pot afecta vederea, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială.

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta retinopatie diabetică, o afecțiune care poate duce la pierderea vederii. În același timp, istoricul familial poate scoate în evidență predispoziții genetice către anumite afecțiuni oculare, precum glaucomul sau degenerescența maculară.

3. Notează-ți simptomele sau întrebările

Simptomele pot varia de la dificultăți de a vedea la distanță sau de aproape, la dureri la nivelul ochilor, dureri de cap frecvente, vedere încețoșată, puncte plutitoare, până la sensibilitate excesivă la lumină. Acestea pot fi semne ale unor afecțiuni oculare diferite.

Pe lângă notarea simptomelor, este important să ai o listă de întrebări pentru medic. Dacă vei fi mai bine informat în legătură cu afecțiunea cu care te confrunți, vei putea obține rezultate mai bune în gestionarea bolii, contribuind astfel la creșterea calității vieții.

4. Prezintă lista cu medicamente

Atunci când te pregătești pentru o vizită la optometrist, trebuie să ai o listă clară de medicamente pe care le iei în prezent. Aceasta nu se referă doar la medicamentele pe bază de rețetă, ci și la cele fără prescripție medicală, respectiv suplimente, vitamine sau remedii naturiste.

Trebuie să știi că unele medicamente pot cauza uscăciune oculară, în timp ce altele pot afecta presiunea intraoculară. Anumite produse pentru tensiune sau diabet pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra vederii. De aceea, este important să informezi specialistul despre toate medicamentele pe care le iei, inclusiv doza și frecvența de administrare.

5. Evită obiceiurile care pot afecta vederea

În ziua testării vederii, este recomandat să eviți consumul excesiv de cofeină și să nu bei alcool. Fumatul este un alt obicei care poate avea efecte negative, pe termen lung, asupra sănătății ochilor. Fumatul poate crește riscul de cataractă, degenerare maculară și alte afecțiuni oculare.

Menținerea vederii bune nu constă doar în evitarea anumitor obiceiuri. Un stil de viață sănătos joacă un rol esențial în acest sens. O alimentație echilibrată, cu multe fructe și legume, poate ajuta la protejarea sănătății ochilor. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația sângelui, diminuând riscul de glaucom. Odihna adecvată este, de asemenea, esențială, deoarece ochii tăi au nevoie de timp pentru a se odihni și a se recupera.

6. Adu cu tine ochelarii sau lentilele de contact

Având la îndemână ochelarii sau lentilele de contact la o consultație poți îmbunătăți acuratețea evaluării. Ochelarii sau lentilele de contact sunt un punct de referință, pentru a stabili dacă există nevoia de o nouă prescripție.

În plus, starea ochelarilor sau a lentilelor de contact poate reprezenta un indicator important al modului în care aceste dispozitive de corecție a deficiențelor de vedere îți afectează ochii. Optometristul va examina ramele sau lentilele, pentru a se asigura că sunt bune și nu provoacă disconfort.

Dacă specialistul sesizează schimbări în vederea ta, va ajusta prescripția ochelarilor sau a lentilelor de contact. Acestea pot include modificarea puterii de corecție sau alegerea unui nou tip de lentilă de contact care poate fi mai confortabil sau mai eficient. Găsești dispozitive de corecție și soluțiile aferente de îngrijire și protecție în magazinul de ochelari în Constanța, acolo unde vei beneficia și de sfaturi personalizate nevoilor, pentru alegeri inspirate!

7. Fii pregătit pentru teste suplimentare

În cadrul unei consultații optometrice, este posibil ca specialistul să recomande efectuarea unor investigații suplimentare. Acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze, ci mai degrabă să te liniștească, deoarece vorbim de o etapă normală în procesul de evaluare a sănătății oculare.

Poți primi indicație pentru un control oftalmologic sau pentru o examinare din partea medicului oftalmolog specialist în intervenții chirurgicale, astfel încât să se poată stabili un diagnostic complet și un tratament adecvat. Acest lucru se poate întâmpla în situații deosebite, atunci când sunt prezente boli cronice peste care se suprapun și cele oculare.

Pregătirea adecvată pentru testarea vederii poate contribui la obținerea unei evaluări precise și la identificarea precoce a problemelor de vedere sau a altor afecțiuni oculare. Programează consultația optometrică și respectă indicațiile specialistului!

Sursă de informare:

What to Do Before an Eye Exam? – https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-exams/why-are-annual-eye-exams-important/what-to-do-before-an-eye-exam/, Accesat 21.02.2024

Sursa foto Shutterstock: