Fiecare copil ajunge la un moment dat intr-o perioada dificila pe care o numim “adolescenta”. Aceasta perioada este determinanta pentru orice individ, reprezentand trecerea de la copil la adult. Adolescentii trec printr-o serie de experiente si greseli cu o incarcatura emotionala deosebit de grea, care le poate afecta relatia cu proprii apropiati, inclusiv parintii. Asadar, daca esti parinte iar copilul tau se afla in aceasta perioada sensibila, trebuie sa fii atent in momentul in care interactionezi cu acesta pentru a-l putea sprijini in procesul de maturitate.

Iata cateva sfaturi pentru parintii de adolescenti

  • In primul rand, comunicarea este cel mai important lucru. Ea este cea care tine relatia dintre tine si copilul tau in picioara. In momentul in care copilul tau are o problema, este important sa ii demonstrezi ca esti acolo pentru el si ca il vei asculta. Astfel, acesta va capata incredere in tine si va apela catre ajutorul tau si in viitor. Aici exista insa o problema, si anume felul in care comunicati. Spre exemplu, daca adolescentul a facut ceva gresit sau se afla intr-un impas, trebuie sa ai grija sa nu il judeci, ci mai degraba sa-l indrepti printr-un sfat oferit cu blandete. In caz contrar, acesta se va simti inconfortabil si va ezita sa te mai intrebe in viitor.
  • In al doilea rand, respectul trebuie sa fie oferit atat din partea copilului, cat si din partea ta, a adultului. Multi parinti au tendinta sa ceara respect fara sa ofere nimic in schimb, intrucat li se cuvine datorita varstei si a pozitiei in familie. Aceasta perspectiva este gresita, intrucat copilul (mai ales daca se afla in perioada adolescentei), se va revolta, cerand sa fie tratat in mod egal. Prin urmare, atunci cand interactionezi cu acesta cel mai bine este sa-l abordezi cu sinceritate, ca pe un prieten. Daca faci acest lucru in mod sigur copilul te va trata cu mai mult respect, iar relatia voastra se va imbunatati.
  • In al treilea rand, daca relatia voastra se afla intr-o stare precara iar ajutorul tau este refuzat in mod constant, atunci exista posibilitatea de a te orienta catre niste sedinte de psihoterapie pentru adolescenti oferite de experti precum cei de la Clinica-hope.ro . Intrucat sunt sanse ca acesta sa refuze ideea, ar trebui sa discuti deschis cu adolescentul despre asta si sa ii explici ca o astfel de sedinta ii poate fi benefica pe termen lung. Este un pas important atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, iar daca el se va simti fortat impotriva propriei vointe sa participe la aceste sedinte rezultatul obtinut va fi unul slab.

Daca reusesti sa treci prin acesti pasi cu succes, sansele sunt mari ca relatia voastra sa se stabilizeze. Bineinteles, fiecare individ este unic si reactioneaza diferit, asa ca cel mai dificil lucru in crearea unei relatii stranse intre tine si copilul este modul in care te adaptezi la situatie.

Sursa foto: Unsplash.com