Se spune că toate cârtițele de pe planetă sapă într-o zi de mii de ori mai mult decât sapă toate buldozerele și escavatoarele din lumea întreagă. Nu putem decât să le felicităm! Însă ce ne facem în cazul în care o parte din opera lor se desfășoară în gazonul/grădina noastră?

E drept, cârtițele sunt niște viețuitoare formidabile și impresionante, sunt cu adevărat niște minuni ale naturii. Distrug dăunătorii, pentru că sunt insectivore și mănâncă majoritatea insectelor ce ne atacă plantele precum: coropișnițele, larvele de cărăbuși și alte larve dăunătoare. E dovedit că activitatea lor îmbunătățește calitatea solului.

Cârtițele nu afectează cu nimic culturile și rădăcinile plantelor din grădină, pentru ele doar insectele sunt copioase. Nu mănâncă plante, însă nu ar spune nu unui meniu complet cu melci, larve și râme.

Însă, acestea pot cauza și probleme. De pildă, pot face ravagii la gazonul la care am muncit atât de mult să-l aducem la o formă plăcută, pot să ne distrugă florile pe care le-am îngrijit cu atenție și legumele din grădină. Să nu mai spunem că dacă ajung într-o seră sau un solar, atunci pot face adevărate catastrofe.

Ce-i drept, movilele de pământ pe care le scot din loc în loc sunt un pământ deosebit de fertil fiind amestecat cu resturi organice foarte bogate în azot. Însă acestea sunt cam inestetice și strică aspectul grădinii și curții.

Sarcastic vorbind, nu e vina lor, că de, doar sunt oarbe! Însă, cu tot regretul, în astfel de situații trebuie să acționăm și să le împiedicăm din a ne distruge curtea și grădina.

dispozitiv anti cartiteMai întâi de toate, trebuie să știți că aceste animale sunt ocrotite prin lege în multe țări din Uniunea Europeană și nu e indicat să încercați să le omorâți, ci mai degrabă să le duceți undeva, într-o zonă mai puțin locuită. De aceea nu recomandăm sub nicio formă chimicalele sau alte otrăvuri care le-ar putea omorî. Soluția pe care noi o propunem e un dispozitiv anti cârtiță.

Majoritatea dispozitivelor de acest gen, funcționează cu putere solară, și au forma unei țepușe, astfel încât să fie ușor înfipte în pământ în zona cu pricina. Ce trebuie să accentuăm aici, este faptul că aceste dispozitive nu rănesc în niciun fel cârtițele, ci doar le provoacă un disconfort. Semnalele transmise de aceste aparate nu sunt detectate de oameni sau animale de companie și nu le produc nicio problemă, spre deosebire de substanțele chimice care ar putea afecta orice viețuitoare cu care intră în contact.

Aceste aparate sunt rezistente la apă, și funcționează cu un buton simplu de pornit sau oprit.

Chiar dacă pe vremuri, bunicile noastre obișnuiau să pună un fus improvizat în movilele de pământ produse de cârtițe, sub motivul că acestea, leneșe din fire, vor vedea că e vorba de treabă și vor fugi, mai nou aceste metode nu prea mai sunt eficiente. Așa că, daca vreți să vă asigurați că scăpați definitiv de cârtițe, cea mai bună soluție este achiziționarea unui aparat cu ultrasunete.