Organizarea unui eveniment funerar pune multă presiune pe familie. Deși un moment nedorit, presărat și cu durere și poate chiar șocul știrii, incontestabil timpul nu trece în favoarea familiei îndoliate. Aceasta trebuie să pună la punct numeroase aspecte, ceea ce înseamnă că un lung șir de decizii este de avut în vedere.

O înmormântare implică nu doar aspecte religioase, ci și unele ce țin de rațiuni practice. Din respect pentru defunct și pentru că este un ultim moment în care se mai poate face ceva concret, un astfel de eveniment este un factor de stres. Unii nu se uită la bani și consideră necesar să opteze pentru sicriu personalizat, pentru coroane de flori impresionante și tot ce e măreț. Este și asta o formă a durerii, de exprimare a regretului pentru pierderea unui om drag.

Organizarea unei înmormântări începe din prima clipă de după deces

Familia se va pregăti de înmormântare, dar în primă fază este vorba de priveghere. Putem numi această perioadă una de răgaz, pentru ca familia să aibă timp să pună la punct tot ce ține de ultima zi a defunctului până la îngropare sau incinerare. Din perspectiva religioasă, priveghiul este timpul pentru a jeli și a lua rămas bun de la defunct.

Pregătirile încep imediat după deces. Legislația în vigoare impune necesitatea de confirmare a decesului. Acest lucru îl pot realiza agențiile de servicii funerare, întrucât dispun de colaborare cu un medic. Încă din primele clipe, solicitarea către acestea va fi urmată de prezența la fața locului, confirmare, primele acte eliberate, preluarea defunctului și pregătirea acestuia pentru priveghere și înmormântare.

În caz contrar acestei practici, familia cere sprijin medicului de familie. Totuși de pregătirea defunctului nu se mai poate ocupa nimeni altcineva în afară de firmele specializate. Îmbălsămarea nu mai este o alegere, ci o impunere, iar legea în vigoare specifică acest lucru.

Serviciile profesionale și pachetele funerare

Tot mai mulți își îndreaptă atenția către agențiile de servicii funerare non stop, pentru a nu întâmpina nevoia de așteptare, atunci când trebuie să facă și primele achiziții: sicriu dotat cu pânză albă, capitonat, cruce inscripționată, coroană de flori și alte accesorii funerare necesare.

Pentru a bifa mai multe în același loc și astfel pentru a demara mai repede organizarea înmormântării, agențiile de servicii funerare sunt un aliat. Acestea și-au extins tot mai mult lista de servicii, putând să se ocupe inclusiv de alegerea unui loc de veci, de realizarea parastasului, de monument funerar etc.

Dintre cele mai populare alegeri se referă la ceea ce ține de pregătirea defunctului – cosmetizare, îmbălsămare, îmbrăcat, transport, pus în sicriu. Mai apoi ține de alegerile sicriului și a tuturor accesoriilor. Nu în cele din urmă este preferat ajutorul celor cunoscători în domeniu pentru transportul defunctului.

Interesant este că în favoarea celor care trebuie să se ocupe de înmormântare vin pachetele de servicii complete. Acestea includ cele necesare, uneori chiar și servicii extra, la care puțini se gândesc, dar care ajung să fie importante – spre exemplu punerea în groapă, a căra sicriul ce implică forță din partea unui grup de bărbați. Tradițional se spune că nepoții defunctului ar trebui să facă asta, dar de multe ori este o „regulă” ce nu poate fi respectată ca atare.

Posibilitatea de a plăti pe baza talonului de pensie este de asemenea un avantaj pe care unele agenții de servicii funerare îl pun la dispoziție. Legea spune că se pot deconta serviciile de bază, suma aferentă drept ajutor de înmormântare fiind însă oferită după ce se face și dovada cheltuielilor. Astfel, pentru ca birocrația să fie simplificată, mai ales acolo unde contextul financiar nu este tocmai unul favorabil, achitarea serviciilor pe bază de talon de pensie este un ajutor absolut.

Per total, prețurile pentru toate tipurile de servicii funerare par să fie mai prietenoase când sunt cumulate, când colaborați cu aceeași agenție. Iată un alt avantaj al celor care se ghidează practic și se bazează pe cunoscători ai tradițiilor creștine legate de organizarea unei înmormântări. Poate că singurele lucruri pe care nu le pot bifa astfel de agenții se referă la prezența preoților și la aspectele ce se decid alături de acesta.