Cum să NU ne periem dinții - greșeli pe care toți le-am făcut

Cum să NU ne periem dinții – greșeli pe care toți le-am făcut

Periajul dentar pare ceva extrem de ușor, ce facem încă din frageda copilărie. Pare un domeniu despre care credem că știm totul – însă majoritatea dintre noi facem niște greșeli în timpul îngrijirii orale care fac periajul dentar inutil.

Suntem tentați să credem că operațiunile precum implantul dentar, aparatele dentare și coroanele, fiind mai complexe, sunt mai greu de înțeles – în realitate, lucrurile cele mai ușoare (precum periajul dentar) ne pun cele mai mari dificultăți. Dr. Andrei Constantinovici vorbește despre cum să NU ne mai periem dinții și cele mai frecvente greșeli pe care le facem.

  1. Ai luat periuța de dinți din suport, ai udat-o, ai pus pasta de dinți pe ea. După care ai udat-o din nou. Periuța de dinți cu pastă de dinți nu trebuie udată – de ce? În contact cu apa (și ulterior cu saliva), pasta de dinți își pierde abrazivitatea, deci nu mai este la fel de eficientă și nu mai curăță corespunzător dinții. Saliva cu care intră periuța de dinți în contact este suficientă, iar udatul periuței duce la o eliminare ineficientă a bacteriilor din cavitatea orală.
  2. După cum am văzut în filme și știm din copilărie, ne periem dinți orizontal, cu mișcări cât mai bruște, agresive, rapide – aici avem parte chiar de două greșeli într-una. În primul rând, dinții nu se periază orizontal, cu mișcări stânga-dreapta, ci vertical, printr-o tehnică de „măturare”.

Periuța de dinți se ține în unghi de 45 grade deasupra dinților, după care periem ușor, fără să deformăm periuța, de la gingie spre dinte. Și, contrar a ceea ce am crede, cea mai bună periuță de dinți este una soft, poate chiar ultra soft (pentru pacienții cu gingii și dinți sensibili), nicidecum una cu perii foarte tari.

Periajul agresiv, brutal și rapid nu curăță dinții mai eficient ci, dimpotrivă, lezează smalțul dentar și gingiile. Este important să periem ferm, și totuși fără a aplica prea multă presiune pe dinții sau gingiile noastre.

  1. Periajul doar pe suprafața vizibilă a dinților este una dintre cele mai întâlnite greșeli. Nu este suficient să periem dinții pe partea frontală; aceștia trebuie curățați și pe suprafața lor orizontală (singura în care sunt acceptate mișcările orizontale), dar și pe fețele din spate.

Este important să ne asigurăm că periem fiecare grupă dentară în parte și că nu ignorăm zonele frontale (mai ales cele din spate), unde, pentru că uităm să periem, se formează cea mai mare cantitate de tartru.

  1. Cantitatea de pastă de dinți folosită nu trebuie să fie mai mare decât un bob de mazăre – nu cantitatea de pastă pe care o folosim ne curăță dinții, ci tehnica pe care o abordăm.

De asemenea, nu există neapărat „cea mai bună pastă de dinți” – toate sunt bune, atât timp cât nu folosim același tub de pastă de dinți de două ori consecutiv; fiecare pastă conține o substanță antibacteriană. Dacă este folosită în exces, dinții noștri capătă „rezistență” la acea substanță, astfel încât bacteriile nu vor mai fi eliminate.

La capitolul paste de dinți este relevant să nu facem abuz de pasta de dinți pentru albire – peroxizii din aceste paste duc, dacă sunt folosiți în exces, la sensibilitate dentară și gingivală.

  1. „Un singur periaj pe zi este suficient” – dacă ne periem dinții doar dimineața NU este suficient. Periajul de seară este vital pentru lipsa cariilor – când nu ne periem dinții pentru mai mult de 8 ore, resturile de alimente din cavitatea bucală trec printr-o oarecare „fermentare” care favorizează apariția cariilor.

Dacă ești purtător de aparat dentar, periajul dentar trebuie efectuat după fiecare masă, iar dacă porți aparat dentar mobil, nu uita să îl scoți și să îți igienizezi și dantura, și aparatul de cel puțin două ori pe zi.

Pe lângă aceste greșeli, este important să ne scoatem din gândire faptul că „periajul este suficient”. Periajul dentar elimină maximum 40% din bacteriile din cavitatea orală. Pentru a fi realmente eficient, el trebuie obligatoriu însoțit de ață dentară (sau duș bucal, chiar mai eficient) și apă de gură; limba trebuie și ea curățată cu un instrument special.

Îngrijirea corespunzătoare acasă trebuie însoțită de vizitele de rutină la medicul dentist, chiar dacă „nu ne doare nimic” – prevenția este întotdeauna mai plăcută și mai accesibilă ca orice tratament.