Fibromul uterin este un diagnostic frecvent în patologia feminină. În acest articol poți descoperi informații utile despre cum poți gestiona mai ușor simptomele generate de fibromul uterin, pentru îmbunătățirea calității vieții. Ține cont de faptul că aceste recomandări nu înlocuiesc consultul medical, iar recomandările specialistului sunt primele care trebuie respectate.

Ce este fibromul uterin și care sunt simptomele sale

Fibromul uterin este o tumoră benignă, non-cancerigenă, care se dezvoltă în grosimea peretelui uterin. Acestea pot varia ca mărime, de la aproape nedetectabilă, până la suficient de mare pentru a destinde uterul. Fibromul poate fi unic sau multiplu.

Deși cauzele exacte ale fibromului uterin nu sunt cunoscute, există factori care pot crește riscul de a dezvolta aceste tumori. Vârsta este un factor important, deoarece fibroamele uterine sunt mai comune la femeile la vârsta fertilă. De asemenea, un istoric familial de fibroame, obezitatea și consumul de alcool pot crește riscul. Nivelurile de estrogen și progesteron, hormonii care stimulează dezvoltarea mucoasei uterine în timpul fiecărui ciclu menstrual, pot afecta creșterea fibroamelor [1].

Multe femei cu fibrom uterin nu prezintă simptome, dar altele pot avea semne și simptome semnificative. Acestea pot include sângerări menstruale abundente sau dureroase, sentimentul de plenitudine în partea inferioară a abdomenului, urinare frecventă, dureri în timpul actului sexual sau probleme de fertilitate.

Diagnosticul precoce al fibromului uterin este important pentru a preveni complicațiile potențiale. Anemia din cauza sângerărilor menstruale abundente sau problemele de fertilitate pot apărea ca urmare a fibromului uterin. Diagnosticul se face prin diverse metode, cum ar fi examinarea pelvină, ecografia, rezonanța magnetică sau histeroscopia. În caz de fibrom uterin, tratamentul minim invaziv câștigă din ce în ce mai mult teren în fața tratamentului chirurgical clasic [2].

Metode de gestionare a durerii

Durerea este un simptom comun al fibromului uterin și poate afecta semnificativ calitatea vieții pacientei. Există diverse metode de gestionare a durerii, care pot aduce alinare și confort pacientelor. Este important de menționat că fiecare persoană poate răspunde diferit la diferite tehnici și tratamente, așa că este recomandat să încerci mai multe opțiuni și să discuți cu medicul înainte de a adopta o strategie de gestionare a durerii.

1. Tehnici de reducere a stresului și relaxare: Stresul poate agrava simptomele fibromului uterin, inclusiv durerea. Prin urmare, este important să găsești metode eficiente de reducere a stresului și relaxare. Unele tehnici care s-au dovedit benefice includ yoga, meditația și respirația profundă. Aceste practici pot ajuta la eliberarea tensiunii musculare, îmbunătățirea circulației sanguine și reducerea durerii asociate fibromului uterin. Alți factori importanți de luat în considerare sunt asigurarea unui somn de calitate și adoptarea unei alimentații sănătoase, care poate contribui la reducerea inflamației și a durerii asociate fibromului uterin [3].

2. Metode non-medicamentoase de gestionare a durerii: Există o serie de tehnici non-medicamentoase care pot fi utilizate pentru a ameliora durerea asociată fibromului uterin. Terapia fizică poate ajuta la întărirea mușchilor pelvieni și a spatelui, reducând astfel tensiunea exercitată asupra fibromului și ameliorând durerea. Masajul uterin poate fi, de asemenea, benefic în relaxarea mușchilor și în reducerea disconfortului. Acupunctura a fost, de asemenea, studiată ca o posibilă metodă de gestionare a durerii în cazul fibromului uterin, iar aplicarea căldurii pe abdomen poate oferi un efect de relaxare și alinare a durerii. De asemenea, exercițiile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, pot fi utile în gestionarea durerii asociate fibromului uterin [4].

3. Utilizarea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală: În cazul în care durerea asociată fibromului uterin devine insuportabilă, medicamentele disponibile fără prescripție medicală pot fi utilizate pentru a ameliora simptomele. Acest tip de medicamente, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației. Este important să respecți instrucțiunile de pe ambalaj și să nu depășești doza recomandată [2].

4. Consultarea medicului: În cazul în care durerea devine insuportabilă sau simptomele se agravează, este esențial să consulți medicul. Acesta poate evalua situația și poate recomanda opțiuni de tratament medicamentos pe termen lung, cum ar fi contraceptivele hormonale sau alte medicamente specifice fibromului uterin. Este important să respecți sfaturile medicului și să discuți despre orice efecte secundare sau contraindicații asociate cu tratamentul [1].

Tratamentul medicamentos al fibromului uterin

Pentru gestionarea durerii asociate cu fibromul uterin, pot fi prescrise medicamente analgezice, cum ar fi antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) sau analgezice opioide. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea disconfortului și a durerii în timpul menstruației sau în alte momente când simptomele sunt mai severe [1].

Tratamentul medicamentos care vizează cauzele apariției fibromului uterin determină, de asemenea, în timp ameliorarea durerilor, pe măsură ce fibromul își reduce dimensiunile. este, totuși, un proces de durată, în timpul cărui aia nevoie de soluții care să amelioreze disconfortul.

Gestirea durerii și disconfortului asociate fibromului uterin necesită cunoștințe ample și implicare activă. Nu ezita să contactezi medicul –  este cel mai bun partener al tău în orice demers de îngrijire a sănătății.

 

Bibliografie

  1. Australia, Healthdirect. “Uterine Fibroids.” Www.healthdirect.gov.au, 14 Sept. 2021, www.healthdirect.gov.au/uterine-fibroids, accesat la 4.08.2023;
  2. Cleveland Clinic. “Uterine Fibroids: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 24 Aug. 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9130-uterine-fibroids, accesat la 4.08.2023;
  3. Mayo Clinic. “Uterine Fibroids.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288, accesat la 4.08.2023;
  4. NHS Choices. “Overview – Fibroids.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/fibroids/, accesat la 4.08.2023;
  5. “Uterine Fibroids: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2019, medlineplus.gov/ency/article/000914.htm, accesat la 4.08.2023.