Cum să alegi boabele de cafea

Oricărui iubitor de cafea priceput îi este clar de ce contează boabele de cafea atunci când vine vorba de prepararea unei cești delicioase de cafea. Cu toate acestea, având atât de multe tipuri de cafea din care să alegi, nu e de mirare că am putea ezita și ne-am gândi „care e potrivită pentru mine?“ De la măcinare la prăjire, există o serie de factori de luat în considerare atunci când căutăm boabele de cafea potrivite.

În acest articol, vom discuta despre unele diferențe în gust, regiune și prăjire și de ce contează acestea când alegem boabele de cafea.

Înainte de a începe, iată câteva puncte de bază de luat în considerare înainte de a merge după orice boabă de cafea veche:

  • Cumpărarea boabelor întregi este mai bună decât cumpărarea cafelei măcinate. De ce? Cafeaua măcinată nu rămâne la fel de proaspătă. De fapt, cu cât o păstrați mai mult, cu atât gustul este mai prost. Se învecheste în timp și afectează calitatea generală a băuturii tale. În schimb, măcinarea boabelor de cafea acasă garantează că vei avea cea mai bună cafea din punct de vedere al gustului.
  • Data de prăjire este crucială dacă vrei să cumperi un sac de cafea delicioasă și proaspătă. De ce? Asta se datorează naturii agricole a cafelei. Când este culesă, prăjită și preparată proaspăt, boabele conțin zaharuri și uleiuri naturale care le conferă un gust foarte distinct. Pe măsură ce trece timpul, aceste uleiuri și zaharuri dispar și cafeaua poate deveni învechită.
  • A avea un râșniță de calitate va garanta o măcinare uniformă. Noi recomandăm o râșniță electrică cu bile plate, precum Râșnița noastră de acasă X54 Allround, pentru o experiență de măcinare și gust mai precisă.

Acum, având aceasta în minte, să trecem la detalii.

Gust și Regiune

Probabil ai observat că doar câteva țări apar pe sacii de cafea preferați ai tăi. Nu este o coincidență! Plantele de cafea au nevoie de condiții specifice de creștere pentru a produce cele mai bune boabe.

Între Tropicile Racului și Capricornului, vei găsi Centura Boabelor – o zonă cunoscută pentru vremea sa tropicală sau subtropicală care promovează condiții sănătoase pentru plantele de cafea să prospere. Aici în această zonă ecuatorială se află America Centrală, America de Sud, Africa și Asia de Sud-Est. Dar, ce îi conferă cafelei gustul distinct?

Ei bine, factori externi precum solul, altitudinea sau ploaia (pentru a enumera doar câțiva) vor avea un impact asupra gustului boabelor de cafea. Ceea ce înseamnă că, în funcție de unde provin boabele de cafea, vei descoperi o varietate de arome regionale, fiecare la fel de unice ca țările de proveniență.

Arabica vs Robusta

Dintre toate varietățile diferite de cafea din lume, două se evidențiază ca cele mai populare: Arabica și Robusta. Cu toate acestea, e bine să observi diferențele dintre cele două, deoarece vei obține o cafea cu gust diferit în funcție de boaba pe care o alegi:

 

Plantele de cafea Arabica au ramuri mai scurte și produc mai puține cireșe de cafea, ceea ce înseamnă că obții o boabe de cafea bogată în nutrienți. Acest lucru duce la arome mai complexe cu note florale și fructate. Cafeaua Arabica, cu alte cuvinte, este preferată de producătorii de cafea de specialitate datorită capacității sale de a se adapta și a profilurilor sale de arome diverse.

Plantele de cafea Robusta produc multe cireșe de cafea și pot rezista la multe schimbări externe, de la boli la schimbările climatice. Cu toate acestea, datorită numărului mare de cireșe de cafea pe care le produc, planta de cafea Robusta conține boabe amărui, lipsite de nutrienți. Boabele de cafea Robusta sunt mai des întâlnite în amestecuri de calitate mai scăzută și chiar în cafeaua instant.

Prăjirea cafelei

Procesul de prăjire înseamnă că prăjitorul încălzește boabele de cafea, ceea ce, în final, transformă boaba în culoarea maro cu care ne-am obișnuit.

Există mai multe tipuri de prăjire a cafelei: ușoară, medie și închisă. Acestea au profiluri de gust foarte distincte – de la crocant la neted, de la floral la pământesc.

Boabele de prăjire închisă sunt lăsate în mașina de prăjire la temperaturi mai mari și timp mai îndelungat. Ca rezultat, acestea tind să-și piardă puțin din gust în timpul procesului de prăjire. Cu toate acestea, prăjiturile închise pot avea un gust foarte bogat, deseori comparat cu amărăciunea ciocolatei sau a melasei.

Dacă nu ești sigur ce profil de gust ți se potrivește, explorează puțin. Toate aceste prăjiri ale cafelei oferă arome extrem de satisfăcătoare dacă sunt măcinate și preparate corect. Ține minte că prospețimea în gust depinde de data prăjirii și procesul de măcinare.

Măcinare și Stocare

În cele din urmă, ai ales boabele de cafea și te întrebi cum să le păstrezi proaspete. Există câteva opțiuni:

Dacă vrei să te bucuri de o ceașcă de cafea proaspătă, ideal ar fi să măcini doar cantitatea pe care o vei folosi în aceeași zi. Așa cum am menționat, păstrarea cafelei măcinate va afecta gustul, deci asigurându-te că folosești cantitatea potrivită înseamnă că vei avea o cafea mai proaspătă în gust.

La stocarea cafelei, asigură-te că le ții într-un recipient ermetic. Încearcă să eviți stocarea boabelor în recipiente transparente – dacă lumina pătrunde, acest lucru poate compromite gustul. Locul ideal pentru stocarea cafelei tale este departe de orice lumină puternică sau căldură intensă.

Nu refrigera boabele de cafea, acest lucru va afecta gustul și nivelurile de umiditate. Dacă te întrebi de ce, este pentru că cafeaua absoarbe umiditate din aer. Aceasta se poate întâmpla în frigiderul tău, ceea ce înseamnă că cafeaua ta va avea gustul a ceea ce se află în conținutul frigiderului tău. O opțiune mai sigură? Congelați cafeaua! Doar amintește-ți să nu o recongelați niciodată după ce a fost dezghețată.