In ziua de azi nu te mai crede nimeni cand spui ca ti-ai consumat si ultima rezerva de bani. Absolut nimeni nu mai spune adevarul cand declara ca n-are un chior in buzunar. De fapt, asa au stat lucrurile dintotdeauna – oamenii refuza sa imprumute pe altii, invoca lipsa banilor ca sa refuze o cheltuiala pe care, de fapt, nu vor sa o faca sau doresc sa beneficieze de anumite bunuri fara sa plateasca pentru acestea.

Dar acum, educatia financiara generala a ajuns la un nivel la care oricine stie cum sa faca rost de bani in orice situatie. Astazi, cunoastem indeaproape atat cardurile de credit, cat si creditele IFN, depozitele bancare sau faptul ca se poate primi salariul in avans. In prezent, o persoana nu mai poate pacali pe nimeni declarand ca nu are cum sa se descurce, cel putin pe termen scurt.

Banii circula usor si ajung mai des in dreptul tau 

“Spune ca nu vrei si te cred, dar nu ma minti spunand ca nu poti” este un repros din ce in ce mai intalnit in conversatiile telefonice auzite in mijloacele de transport in comun sau pe strada, la supermarket sau in mall.

Cum sa ai bani chiar si atunci cand pur si simplu ai ramas fara? Folosindu-te de flexibilitatea care ti se permite in legatura cu banii. Flexibilitatea este o caracteristica regasita, spre exemplu, la calculatorul online al dobanzii si a sumei de plata pentru creditul cu buletinul, creditul pentru restantieri, cel fara garantii sau cel pana la salariu.

Imprumuturile cerute rudelor pana la data X incep sa fie inlocuite de imprumuturile solicitate institutiilor financiare pana la data X. Practic, ori ca faci cinste cu o bere, cu o sticla de vin sau cu o cafea cuiva, in semn de multumire pentru ca a binevoit sa te imprumute, ori ca platesti o dobanda institutiei care te-a imprumutat, valoarea este aproximativ aceeasi.

Intotdeauna, compania care ti-a oferit bani iti va vorbi cu “dumneavoastra”, nu va incepe sa iti arunce vorbe de ocara, asa cum oamenii iti vor face daca nu le-ai returna banii la timp.

Culmea! Daca te imprumuti la cineva, iti platesti datoria si peste cateva zile te imprumuti din nou, s-ar putea sa primesti un refuz categoric si mustrare, dar daca faci acelasi lucru la un IFN, vei fi tratat cu o si mai mare importanta, intrucat ii devii client fidel!

Intelegi de aici ca intre aceste doua abordari este o diferenta ca de la cer la pamant!

Te descurci cu banii indiferent de situatie! 

Daca primesti salariul o data pe luna si ai o cheltuiala insemnata si neasteptata la doar cateva zile dupa data de salarizare, cum te descurci in restul lunii? Trebuie ca in continuare sa ai bani de transport, de mancare, de plata facturilor, precum si pentru alte cheltuieli neprevazute.

Daca primesti salariul de doua ori pe luna, stii ca iti poti permite sa profiti de promotii fara sa astepti partea a doua a salariului (avansul sau lichidarea). Te descurci de bani cand ai nevoie de ei, apoi reglezi lucrurile si simti ca ai banii potriviti la timpul potrivit.

Stii cat de placuta este senzatia?

Sursa foto: populareconomics.org