Pentru anumite persoane, să își depășească condiția, să treacă mai departe de zona lor de confort și să încerce lucruri noi pot să fie lucruri extrem de solicitante psihic. De aceea, majoritatea psihologilor lucrează în această zonă cu mare parte dintre pacienții lor, iar firmele serioase oferă programe de asistență pentru angajații lor pentru a îi ajuta să treacă cu succes prin astfel de încercări. Iată în continuare câteva idei prin care poți să pășești dincolo de linia imaginară ce îți pune limite în viață.

Ce este zona de confort?

Ca să poți să ieși din ea, principalul pas pe care trebuie să îl faci este să înveți să o identifici. Zona de confort este un termen general pentru orice te face pe tine să te simți în siguranță, confortabil și care nu supune testării abilitățile tale. Iată câteva exemple de zone de confort de acțiune sau de gândire care sunt printre cele mai întâlnite:

  • Un șofer începător va găsi ca zonă de confort traseul dintre cartierul în care locuiește și cel în care muncește.
  • Un om retras, singuratic, va ieși din zona sa de confort de fiecare dată când trebuie să plece din liniștea casei lui și să intre într-un mall sau să meargă la școală.
  • Un om care mănâncă la același restaurant se află în zona lui de confort alegând mereu aceleași câteva feluri de mâncare.

Fiecare dintre aceștia însă, rămânând în zona lor de confort, nu vor reuși să descopere locuri minunate, să cunoască oameni Interesanți sau să experimenteze gusturi extraordinare.

Învață să spui DA!

Ideea principală a zonelor de confort este că, deși fiecare om are una sau mai multe, unele sunt benefice pe când altele pun piedici în dezvoltarea personală sau profesională. De aceea, cel mai important lucru este identificarea zonelor de confort personale și înlăturarea celor care nu aduc niciun favor.

  • Schimbă rutina zilnică. Chiar dacă te-ai obișnuit ca în fiecare dimineață să mănânci un bol cu lapte și cereale, poți încerca să guști un avocado cu ouă sau un sandwich cu cașcaval cald. Dacă în fiecare zi te uiți la știri, alege să le înlocuiești cu radioul ce difuzează melodiile tale preferate.
  • Nu te simți în siguranță să delegi sarcinile, fie el casnice sau de muncă? Încearcă o dată să lași copilul bunicilor fără instrucțiuni și să îți lași colegul să termine proiectul. Vei vedea că lumea merge și fără tine la cârmă, tu te poți relaxa iar ceilalți vor aprecia încrederea pe care le-o arăți.
  • Învață ceva nou în fiecare zi fie că sunt lucruri de cultură generală sau de îndemânare.
  • Înfruntă-ți fricile una câte una și chiar dacă nu reușești să le învingi din prima, perseverează. În acest fel, chiar dacă nu le elimini, măcar înveți să trăiești cu ele și să nu te mai lași dominat de acestea.
  • Ai vreo dorință arzătoare, cum ar fi să pleci într-o excursie exotică, însă bugetul nu îți permite? Începe un plan de economisire a banilor pentru acest lucru pe care să îl urmezi cu sfințenie.

Odată ce ai identificat zona de confort care nu îți aduce niciun beneficiu și care te ține pe loc, încearcă cu pași mici, dar siguri, să ieși din ea. Astfel îți vei permite să crești și să experimentezi stări noi!