Cum opresc sângerarea gingiilor?

Te confrunți cu problema gingiilor care sângerează? Care sunt cauzele acestei probleme și, mai ales, care sunt consecințele dacă nu o tratezi corespunzător? Cum oprești sângerarea gingiilor? Află totul în acest articol!

De ce îți sângerează gingiile?

Sângerarea gingiilor apare atunci când igiena dentară nu este perfectă. Bacteriile se acumulează la baza dinților și, dacă nu sunt îndepărtate eficient, apare în prima fază înroșirea gingiilor și senzația de disconfort. În timp perierii, din cauza presiunii aplicate, apare sângerarea.

Practic, vorbim despre gingivită. În acest stadiu, dacă efectuăm o curățare dentară profesională și îndepărtăm placa bacteriană, problema va fi rezolvată.

Dacă însă nu luăm măsuri, dantura noastră ajunge în stadiul de parodontoză.

Opresc sângerarea gingiilor dacă mă spăl des pe dinți?

Probabil că acum te întrebi dacă există vreo metodă să scapi de gingivită chiar la tine acasă. Oare dacă te speli des pe dinți, gingivita dispare?

Adevărul este că nu, nu poți scăpa de sângerarea gingiilor fără ajutorul unui stomatolog. Desigur, spălatul pe dinți cât mai des posibil este recomandabil. Cu siguranță, vei scăpa de bacteriile din jurul dinților. Totuși, tartrul (placa bacteriană întărită de pe dinți) nu poate fi eliminat prin simpla periere. Ai nevoie de o curățare în profunzime a danturii cu materiale și ustensile speciale.

În momentul în care vei merge la dentist pentru a rezolva această problemă, medicul îți va putea spune dacă gingivita ta este incipientă și poate fi reversată sau dacă deja a debutat parodontoza. Îți amintim că, din cauza unei simple gingivite netratate corespunzător, poți ajunge în stadiul ireversibil al parodontozei, iar aceasta determină pierderea definitivă a dinților naturali.

Un alt avantaj al curățării profesionale a danturii, pe lângă oprirea sângerărilor gingivale, este și eliminarea halitozei (respirația urât mirositoare), care este cauzată tot de tartrul depus în jurul dinților.

Cum previi sângerarea gingiilor?

Orice medic dentist îți va spune că prevenirea (re)apariției sângerării gingiilor este igiena dentară impecabilă. Ce implică acest lucru? Spălatul cât mai des pe dinți, însă cel puțin de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și clătirea cu apă de gură bogată în fluor.

De asemenea, un impact mare asupra sănătății gingiilor îl are fumatul. Te sfătuim să renunți la acest obicei nociv sau măcar să reduci frecvența țigărilor zilnice. Dacă ești fumător, știm că auzi acest lucru mereu, însă noi te întrebăm: merită să îți sacrifici sănătatea dentară și sănătatea generală pentru un viciu care îți aduce pierderi financiare și care îți transformă respirația într-un monstruleț?

Nu în ultimul rând, stresul impactează și el negativ sănătatea, inclusiv pe cea dentară. Știm că nu întotdeauna poate fi evitat, însă cu siguranță poate fi controlat prin tehnici de respirație și gândire pozitivă.

Concluzii

Așadar, sângerarea gingiilor nu se va opri nici măcar dacă îți îmbunătățești igiena dentară. Singura metodă prin care poți opri sângerarea gingiilor este mersul la stomatolog, unde vei beneficia de o curățare în profunzime a dinților și a gingiilor. Totodată, vei putea afla la dentist și care este starea actuală a danturii tale și ce poți face pentru a preveni pierderea definitivă a dinților.