Iarna vine cu foarte multe încercări pentru bugetul tău: de la mesele încărcate de sărbători până la facturile mari pentru încălzire. Dar și pentru tine ar trebui să cheltui niște bani: o hain de iarnă nouă, o pereche de cizme sau de bocanci trebuie să cumperi în fiecare an, pentru că chiar dacă ai un buget, nu trebuie să arăți neîngrijit.

Dacă aceste cheltuieli îți solicită prea mult contul, poți accesa împrumuturi până la salariu (pikavippi) pentru care nu se percepe dobândă. Există însă, unele lucruri pe care le poți face ca să te pregătești pentru o iarnă calmă din punct de vedere financiar.

O locuință eficientă din punct de vedere energetic este visul tuturor. Dar chiar dacă nu putem avea un apartament care să se auto-susțină din punct de vedere energetic, putem face mici corecții. Spre exemplu, prin geamuri pierdem foarte multă căldură. Pentru a minimaliza această pierdere, este indicat să vă luați chedere sau garnituri noi, sau chiar să schimbați fereastra cu totul. Da, investiția inițială este mai mare dar aceasta se va atenua pe termen lung. De asemenea, ar trebui să schimbi becurile din casă cu unele cu led, care consumă puțin, deoarece pe timpul iernii stai cu lumina aprinsă mai mult timp.

O modalitatea de a menține facturile mici este să schimbi providerul de curent de electric dacă este posibil. Deocamdată avem doar 2 firme care distribuie energie electrică. Însă unul are pachete destinate gospodăriilor cu mulți membrii, iar celălalt merge pe ideea de low cost. De asemenea, poți să te interesezi dacă poți să îți schimbi planul de consum cu altul care să te avantajeze, în special dacă ai încheiat contratul acum mult timp.

Un alt mod de a economisi pe termen lung este să gătești cu conserve pe care eventual le-ai făcut tu, toamna sau vara. Dacă faci provizii de legume și de fructe toamna, iarna vei reuși să economisești bani. Poți conserva la congelator legume pentru anumite tipuri de mâncare sau poți să gătești conservele tradiționale, cum este zacusca. Acestea pot înlocui chiar o masă întreagă. Un avantaj este că vei avea în casă mereu ceva de mâncare. Însă cel mai important este că știi proveniența legumelor din conserve și acestea nu vor fi pline de E-uri, deci sunt mai sănătoase.

Pentru că garderoba de iarnă este foarte importantă și nu îți poți permite să improvizezi din cauza temperaturilor scăzute, trebuie să îți cumperi haine noi. Însă, dacă ai un buget limitat și încerci să economisești bani, poți opta pentru haine vintage sau la mâna a doua. Astfel, vei putea cumpăra haine de calitate create de branduri cunoscute la numai o fracție din prețul de magazin. O alternativă este să cumperi îmbrăcăminte din târguri. Însă acestea nu vor avea eticheta unui designer, deși din punct de vedere al calității concurează cu aceștia.

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii cu un scop financiar în timpul iernii este să nu contribuie deloc la fondul de economii. Este adevărat că iarna cheltuim mai mulți bani și să sărbătorile ne lasă cu buzunarele goale, însă fondul de economii nu trebuie să sufere. Dacă vrei să cumperi mai multe cadouri accesa cele mai noi împrumuturi fără dobândă cu plata la salariu (uusimmat pikavippi koroton). Astfel, vei economisi suma de bani dorită până la termenul pe care ți l-ai propus.