O operatie estetica presupune maturitate, hotarare si o buna informare. Esential este sa se faca diferenta dintre o problema, precum urechi proeminente ori deformari ale nasului si un simplu moft.

La varsta adolescentei apare nevoia de a fi acceptat si placut de cei din jur. Din aceasta cauza, se pot naste anumite complexe ori usoare discomforturi. Acest lucru este accentuat si de influenta persoanelor publice, care este din ce in ce mai mare.

Numeroase personalitati sunt privite ca un standard al frumusetii, lucru ce le determina pe numerose adolescente sa isi doreasca sa arate ca ele. Asadar ele tind sa gaseasca la aspectul lor defecte care de fapt nu exista. A te simti bine in pielea ta si a te accepta este mai important decat asemanarea cu vedeta preferata. Acesta este un lucru cu care medicii esteticieni se lupta si pe care tinerii ar trebui sa-l inteleaga.

Alt motiv pentru care un adolescent isi doreste o operatie estetica este dat de resimtirea unei nevoi puternice de integrare. Dorinta unei schimbari se poate naste in urma unor comentarii rautacioase auzite in copilarie, acestea avand un impact crescut datorat varstei fragile si a dezvoltarii personalitatii inca slab cladite.

Parintii au, in concluzie, o mare responsabilitate din acest punct de vedere, caci increderea de sine nu este asigurata de o operatie estetica, este nevoie si de multa sustinere inainte si dupa luarea unei decizii finale. Alegerea trebuie sa porneasca de la o problema reala si sa fie una ferma, pe care sa nu o regrete mai tarziu. Adolescenta este, pana la urma, perioada in care ei se formeaza, se reinventeaza, pana sa-si dea seama cine sunt. Daca intr-adevar un adolescent isi doreste o schimbare pentru a corecta o problema sau pentru a se simti mai increzator si isi argumenteaza si persista in alegerea facuta, atunci inseamna ca dorinta este una reala„, declara Dr. Ion Zegrea, medic primar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, Clinica Elysium.

Cel mai des intalnita procedura din Romania in randul adolescentilor este rinoplastia. Aceasta procedura are cel mai mare impact asupra tinerilor din punct de vedere emotional, scazand nivelul de stres si imbunatatind perceptia despre sine. Urmeaza apoi injectarile cu acid hialuronic in buze, implantele mamare, reductia mamara si otoplastia.