Misiunea alegerii fotografului pentru nuntă poate să devină una aproape imposibilă, având în vedere multiplele stiluri fotografice, tipurile de portrete sau personalităţile fotografilor. Din acest motiv, specialiştii de la Jadoris în domeniul artei fotografice a nunţii, ne-au oferit câteva recomandări ce pot să vină în ajutorul viitorilor miri.

Primul punct ce trebuie avut în vedere este stilul în care vor fi făcute fotografiile. Există aici două mari categorii, din care se desprind ulterior ramuri mai mici. Este vorba de stilul portret şi stilul fotojurnalistic. Un fotograf specializat pe stilul portret va fotografia în special momente în care subiecţii vor poza efectiv, însă uneori se caută şi fotografii în mişcare sau imortalizarea momentelor unice, în care subiecţii fotografiaţi nu sunt neapărat atenţi la obiectiv. Orice cuplu trebuie să descopere stilul care i se potriveşte cel mai bine, însă tot mai mult se merge în momentul de faţă pe instantanee unice, pe momente surprinse pe neaşteptate, care exprimă în cel mai pur sens emoţiile şi fericirea evenimentului ce sărbătoreşte căsătoria.

Discuţia cu fotografii de la Jadoris ne-a adus în vedere şi un alt aspect: se caută destul de mult în zilele noastre, ca o întoarcere parcă în trecut, fotografiile alb-negru. Realizate nu neapărat în totalitate referitor la evenimentul nunţii, însă arătând de fiecare dată stil, eleganţă, rafinament – într-un cuvânt, o operă de artă a fotografului de nuntă. Cu privire la acest aspect mirii trebuie din nou să decidă – vor fi realizate doar câteva fotografii alb-negru sau întregul album de nuntă va fi conceput în acest fel?

Odată luate deciziile despre stilul fotografiei, căutările trebuie să înceapă imediat, pentru că, la fel ca şi sălile şi locaţiile pentru nunţi care trebuie rezervate uneori cu un an înainte, şi fotografii de nuntă au agende destul de încărcate. Mulţi apelează la cunoştinţe, rude şi prieteni pentru recomandări. Alţii caută online – acolo pot găsi şi www.jadoris.com; cert este că trebuie întocmită o listă cu potenţiali candidaţi la titlul de fotograf pentru nunta fericitului cuplu.

Se pune acum o altă întrebare: cum poate fi triată lista? Interviurile şi discuţiile faţă în faţă cu cei ce urmează să imortalizeze momentul nunţii sunt edificatoare – spun cei de la Jadoris. Discutând îţi dai seama dacă te faci înţeles sau nu, dacă pot fi făcute lucrurile pe care ţi le doreşti în ceea ce priveşte fotografia de nuntă, dacă există toate echipamentele necesare şi aşa mai departe.

Ce recomandă un fotograf de nuntă este ultima întrebare pe care le-am adresat-o celor de la Jadoris. Răspunsul a venit simplu şi prompt: referinţele şi portofoliul. Odată ce un fotograf de nuntă este apreciat, va primi mai multe recomandări. Odată ce stilul şi personalitatea oferă rezultatele aşteptate de miri, creşte în volum şi portofoliul. Prin urmare, verificând pur şi simplu portofoliul sau galeria pusă la dispoziţia doritorilor de către un fotograf se poate forma o idee despre tot ceea ce poate realiza în materie de fotografie de nuntă. Cum o fotografie valorează – după cum se spune – cât o mie de cuvinte, ţinând cont de sfaturile oferite de Jadoris orice fericit cuplu poate să facă alegerea potrivită a fotografului de nuntă.