Cum alegi corect sifoanele pentru lavoar?

Când alegi corect sifonul pentru lavoar ai certitudinea că funcționalitatea chiuvetei nu este afectată din acest punct de vedere. Drenajul se realizează corespunzător, eliminând rapid apa. Dar este un proces simplu alegerea sifonului potrivit? Atunci când nu ai prea multe cunoștințe, poți întâmpina dificultăți, mai ales că există pe piață o gamă variată de sifoane lavoar din care să alegi.

Ce tipuri de sifoane lavoar există?

Sifoanele se diferențiază în funcție de formă, material și mai ales după modul de instalare – un aspect obligatoriu de luat în considerare când vine vorba de ce instalații de baie și racorduri lavoar e nevoie să cumperi.

Tipuri de sifoane lavoar în funcție de formă:

  • Sifon cilindric (tip butelie) – ocupă puțin spațiu deoarece se racordează la canalizare printr-o țeavă dreaptă. Se curăță și se montează destul de ușor.
  • Sifon tubular – de regulă în formă de U sau S. Necesită alinierea corectă a orificiului de scurgere al chiuvetei și a intrării în canal. Este ușor de întreținut, demontându-se cu ușurință.
  • Sifon flexibil – se poate îndoi în orice parte și permite conectarea la canalizare indiferent de cum este amplasat. Este cel mai potrivit pentru spațiile dificile.

În funcție de materialul de fabricație, sifoanele se clasifică astfel:

  • Sifon din bronz și cupru – este rezistent, are durată extinsă de viață și design elegant
  • Sifon din polipropilenă – este rezistent la temperaturi înalte, foarte accesibil ca preț și ușor de instalat și întreținut.
  • Sifon din alamă – are rezistență scăzută la zgârieturi, însă se instalează ușor și are design modern.

După modul de instalare, sifoanele de lavoar se împart astfel:

  • Sifon încastrat – ascuns în perete. Este potrivit în băile moderne și în cele mici ca dimensiune. Singurul dezavantaj al acestora este modul de instalare, fiind dificil.
  • Sifon plat – potrivite pentru zonele unde nu există spațiu disponibil pentru o scurgere clasică.
  • Sifon telescopic, deschis sau fix – se întreține si instalează simplu și ușor.

Care sunt criteriile după care alegi racordurile și sifoanele pentru lavoar?

Când achiziționezi sifonul pentru lavoar este foarte important să ții cont de materialul de fabricație, forma și modul de instalare. Este important să alegi un sifon durabil, care să reziste la acțiunile mecanice și la temperaturile crescute (precum cel din cupru și bronz), să se potrivească spațiului disponibil și să asigure o evacuare rapidă și sigură.

 

De asemenea, trebuie să ai în vedere și accesul la sifon, care îți permite igienizarea acestuia. Singura excepție de la această regulă este atunci când dispui de o baie mult prea mică și trebuie să adaptezi deciziile în funcție de spațiul disponibil.

Atunci când nu știi ce sifon pentru lavoar să alegi, cel mai sigur este să apelezi la serviciile unui instalator, care să îți ofere consiliere înainte de a porni la cumpărături.

De ce să apelezi la specialiști pentru montarea instalației de baie?

Te-ai gândit că poate fi o variantă mai bună să economisești bani atunci când faci modificări prin casă și să te ocupi de unul singur de montarea instalației de baie? Ei bine, din punctul nostru de vedere, nu este o decizie tocmai înțeleaptă. Neavând cunoștințele necesare, este foarte ușor să dai greș în ceea ce faci. Poate ți se pare floare la ureche să schimbi bateria sau să înlocuiești un furtun. Dar sunt și alte lucrări, mult mai complexe, care necesită cunoștințe avansate. Drept urmare, vei fi nevoit să apelezi la specialiști pentru montarea instalației de baie.

Poate fi mai costisitor, dar cel puțin ai garanția lucrului bine făcut. Lucrările efectuate de către specialiști sunt mai durabile și impecabile din punct de vedere estetic. În plus, mare parte dintre specialiștii în instalații de baie oferă garanție pentru lucrările efectuate.