Cum alege un parinte carti pentru copii potrivite varstei lor

Cartile sunt o resursa excelenta de invatare pentru copii, deoarece pot prezenta copiilor fiinte si locuri diferite, ii ajuta sa isi extinda vocabularul, le pot stimula curiozitatea si imaginatia si le pot incuraja dezvoltarea intelectuala. Cartile ofera, de asemenea, posibilitatea de a petrece, ca parinte, timp cu micutul tau. Urmatoarele sfaturi si criterii pot fi utile atunci cand selectezi carti pentru copii:

  1. Sugari si copii mici

Bebelusii se pot bucura de carti copii ilustrate despre obiecte din lumea lor. De exemplu: oameni, imbracaminte, obiecte obisnuite de uz casnic sau animale. Carti cu ilustratii care sunt indraznete si simple atrag intodeauna. Cartile de panza si cartile din carton greu sunt durabile, usor de curatat si mai usor de manipulat pentru bebelusi si copii mici fara a deteriora cartea.

  1. Prescolari

Prescolarii se bucura de carti care au o multime de actiuni, imagini si povesti despre ei insisi sau despre alti copii de varsta lor. Le place sa auda aceeasi poveste din nou si din nou. Desi acest lucru poate parea obositor pentru cititor, este benefic pentru dezvoltarea copilului. Selecteaza pentru prescolarul tau literatura de calitate. O buna varietate de carti din diferite genuri este de asemenea importanta. Alege edituri pentru copii cunoscute, precum cele prezente la universenciclopedic.ro

La aceasta varsta copiilor le plac:

-Povesti despre animale, vreme, anotimpuri, masini etc.

-Povesti despre ceea ce fac cu adevarat animalele si despre ce cred oamenii ca vor sa spuna animalele prin sunetele lor.

-Povesti cu rime.

-Povesti care contin cuvinte cu sunete amuzante.

-Povesti care pot fi citite in 5-10 minute cu unul sau doua randuri tiparite pe pagina.

-Povesti cu finaluri fericite.

De asemenea, le plac cartile cu imagini care aproape ca spun povestea. Aceste carti trebuie sa contina imagini mari, colorate, cu text destul de scurt. Ele trebuie sa mai contina imagini care prezinta obiecte si situatii din viata reala pe care copiii le recunosc cu usurinta. Imaginile trebuie sa fie color, cu putine umbre, detalii si linii. Sa fie si imagini care arata actiune, in special in cartile pentru copii cu varsta peste 2 ani si jumatate.

Atentie insa sa nu fie carti care sa promoveze violenta. Pentru a alege cartile cele mai potrivite, intra pe universenciclopedic.ro si vei gasi exact cee ace cauti!