Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit în ședința de joi, că atât Adrian Sârbu cât și președintele UDMR, Kelemen Hunor au afectat indepdenența justiției prin declarațiile făcute. Adrian Sârbu acuza procurorii de dosare făcute la comanda lui Ponta și Ghiță. Iar Hunor a spus că Nagy Zsolt a fost condamnat pe nedrept la închisoare.

CSM spune că: În şedinţa din data de 19 februarie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenţei şi imparţialităţii unor magistraţi şi a sistemului judiciar, constatând că afirmaţiile din data de 31 ianuarie 2015 ale domnului Kelemen Hunor, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (U.D.M.R.), referitoare la situaţia juridică a domnului Nagy Zsolt, condamnat penal definitiv, preluate ulterior de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei şi imparţialităţii unor magistraţi, precum şi sistemului judiciar  în ansamblul său.

În cadrul verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, la solicitarea preşedintelui Consiliului din data de 2 februarie 2015, s-au stabilit următoarele: 

Domnul Kelemen Hunor a emis unele aprecieri personale, lipsite de suport, cu privire la o hotărâre judecătorească definitivă, de natură să inducă ideea că fundamentarea soluţiilor definitive în materie penală nu are legătură cu probatoriul administrat, afirmaţii care au adus atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor care au instrumentat şi soluţionat cauza menţionată. Astfel de susţineri au consecinţe negative în sensul că pot duce la decredibilizarea magistraţilor, a instituţiilor fundamentale ale sistemului judiciar şi implicit, ale statului de drept.

Declaraţiile emise în spaţiul public, în termenul legal de motivare a hotărârii, au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar, mai ales că judecătorii învestiţi în cauze similare pot resimţi o presiune nepermisă. Având în vedere că afirmaţiile aparţin unui reprezentant al puterii legiuitoare şi au fost făcute în cadrul unui eveniment public, intens mediatizat, în prezenţa unor oficialităţi din ţară şi străinătate, acestea au avut un impact puternic şi persistent la nivelul opiniei publice, fiind percepute ca fiind atacuri la adresa justiţiei.

În contextul în care independenţa justiţiei reprezintă o temă principală şi constantă a agendei publice, deziderat care a necesitat efortul concertat al tuturor puterilor statului, încrederea cetăţenilor în justiţie este erodată dacă reprezentanţi ai celorlalte puteri depăşesc limitele admisibile ale discursului politic şi ale libertăţii de exprimare şi pun la îndoială independenţa, imparţialitatea, prestigiul judecătorilor şi credibilitatea justiţiei, influenţând opinia publică cu privire la modul de înfăptuire a actului de justiţie.

Pe 2 februarie, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, Kelemen Hunor a spus: Mai există cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptăţit şi condamnat la închisoare. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie să fie un lucru foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupţie, nu există nicio dovadă împotriva sa, nu s-a privatizat nicio firmă de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui şi în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijnul nostru, de solidaritatea noastră. Cu siguranţă nu va renunţa la lupta pentru adevăr, nici noi nu trebuie să renunţăm la lupta pentru adevăr.

Tot în ședința de joi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenţei şi imparţialităţii procurorului de caz şi a sistemului judiciar, constatând că afirmaţiile publice din data de 2 februarie 2015 ale domnului Adrian Sârbu, acţionar Mediafax Group SA, referitoare la dosarul denumit “Mediafax”, preluate ulterior de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorului şi a sistemului judiciar în ansamblul său.

În cadrul verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, la solicitarea preşedintelui Consiliului din data de 3 februarie 2015, s-au stabilit următoarele:  În calitate de inculpat într-un dosar penal, domnul Adrian Sârbu a făcut afirmaţii publice referitoare la implicarea politicului în actul de justiţie, acreditând ideea că procurorul de caz ar fi acţionat la comandă politică. Prin aceste afirmaţii care au vizat o cauză penală concretă, au fost exprimate opinii pe baza cărora, prin generalizare, s-a produs un impact negativ asupra întregului sistem judiciar şi a credibilităţii autorităţii judecătoreşti în rândul opiniei publice, aducându-se astfel atingere nu numai independenţei şi imparţialităţii procurorului ce instrumentează cauza, ci şi independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Adrian Sârbu a fost sancționat ca urmare a declarațiilor făcute în dosarul Mediafax în care a fost arestat preventiv pentru instigare la evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare.

“Cazul Mediafax – Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituţii media  pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pe care le-am menţinut independente politic. Scenariul pe care il execută procurorii, inspectorii DGAF, ANAF şi poliţiştii de urmărire penală, toţi sprijiniţi copios de SRI, urmăreste punerea sub urmărire penală a unor persoane din managementul companiilor mele sub învinuiri neprobate, arestarea şi forţarea lor sub şantajul menţinerii în arest pentru a mă denunţa drept marele instigator la evaziune fiscală şi spălare de bani al României, aşa cum Ponta a indicat în ieşirile lui publice încă de acum 1 an. În plan public, informaţii din dosar sunt transmise diverselor oficine de propaganda Pontaghiţă cunoscute sau acoperite, pentru a forţa decizia judecătorilor care trebuie să aprobe mandatul. Un caz tipic de terorism de stat asupra unor instituţii media împinse spre lichidare sau vânzare către grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasă acţiune anti-evaziune şi spălare de bani. În aceste circumstanţe, singura mea apărare este evidenţa bunului simţ: În ultimii 25 de ani, am avut şansa, puterea şi talentul de a construi instituţii private de statură publică, PRO TV, CME, Mediapro, Mediafax, etc, care au angajat zeci de mii de români, oferindu-le oportunitatea unei cariere. Am respectat legile acestei ţări, am promovat principii stricte de guvernanţă corporatistă şi nu am încurajat niciodată spiritul infracţional în companiile mele. Am creat generaţii de profesionişti. Am lucrat simultan cu sute de manageri, delegând, împărţind cu ei ideile mele şi ceea ce am câştigat. Am fost singurul român care a avansat în poziţia de CEO al unei companii publice americane. Am creat sute de milioane de dolari valoare pentru acţionarii mei şi pentru mine. Companiile aflate sub controlul sau managementul meu au plătit numai în ultimii zece ani sute de milioane de euro taxe către statul român. Faptul că am ajuns obiectul defăimării unor impostori îmbătaţi de putere nu mă emoţionează. Cred cu tărie în statul de drept, în libertatea presei, în dreptul fiecărui om de a fi apărat de lege, dar şi în obligaţia fiecăruia de a se supune legilor acestei ţări. Începând cu mine. Preocuparea mea astăzi este în primul rând menţinerea în activitate a companiei Mediafax şi asigurarea unor condiţii decente de muncă pentru oamenii aflaţi sub o nedreaptă presiune financiară şi psihică în această campanie de represalii.