Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea este acuzată de Inspecţia Judiciară de faptul că a refuzat nejustificat să pună în aplicare prevederile legale cu privire la constituirea completelor de cinci judecători.

Cristina Tarcea e la un pas de a fi recovcată din funcţia de Preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Inspecţia Judiciară a trimis raportul de anchetă ctre plenul CSM care va decide sancţiunea.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) și o) din Legea nr. 303/2004. În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reținut că preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză”, se arată în comunicatul de presă al Inspecţiei Judiciare.

Cristina Tarcea, a declarat, pentru MEDIAFAX, referitor la acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară, că i s-ar fi părut deontologic să fie anunţată întâi şi apoi să afle din presă.