Cristian Pomohaci a fost exclus din Biserica Ortodoxă Română din cauza scandalului iscat cu inregistrarea în care preotul făcea avansuri sexuale unui minor. Pomohaci nu mai are voie să îmbrace haina preoţească.

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a decis vineri, excluderea lui Cristian Pomohaci din BOR. Decizia a fost luată în urma analizării cazului în care este implicat fostul preot. Hotărârea a fost aprobată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu și este definitivă și executorie, se arată într-un comunicat de presă postat pe basilica.ro.

„Ediţia on-line a Ziarului de Cluj a publicat în data de 23 iunie 2017 o înregistrare audio în care Cristian-Dorin Pomohaci face propuneri unui minor în vârstă de 17 ani, pe nume Flaviu, de a întreţine relaţii sexuale în schimbul unei sume de bani.

Cristian-Dorin Pomohaci a fost convocat la Centrul eparhial, în data de 26 iunie 2017, pentru a oferi explicaţii în privinţa acestei situaţii revoltătoare care a devenit subiect major în dezbaterile publice din spațiul mediatic național și care a afectat imaginea Bisericii.

Preotul Cristian Pomohaci de la Parohia Moşuni din judeţul Mure, cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale, nu a adus probe care să-l dezvinovățească de acuzațiile din spațiul public în cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziție, la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care a desfășurat o anchetă în acest caz.

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 26 iunie 2017 s-a dispus oprirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci de la săvârşirea Sfintelor Taine şi a ierurgiilor, în conformitate cu prevederile art. 5 (A) alin. 1 lit. i şi art 4 lit. h din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale art. 158 şi art. 88 lit. b, v şi x din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Lui Cristian-Dorin Pomohaci i s-a cerut, în termen de 30 de zile de la data convocării sale la Centrul eparhial, să prezinte probe (dovezi) indubitabile prin care să își susțină nevinovăția față de abaterile grave de care este acuzat. În caz contrar, cauza va fi trimisă spre judecare Consistoriului eparhial. În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziție, Cristian-Dorin Pomohaci nu a prezentat probe (dovezi) de dezvinovățire. Mai mult decât atât, în spațiul mediatic național au apărut noi acuzații de o gravitate morală extraordinară prin care a fost prejudiciată imaginea Bisericii și a slujitorilor ei„, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Alba Iulia.

Caterisirea este cea mai gravă pedeapsă pe care o poate primi un preot, însemnând înlăturarea definitivă din cler, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar. Conform normelor BOR, de acum Pomohaci nu mai are voie să îmbrace haina preoțească și să săvârșească niciun fel de slujbă religioasă.