92 de persoane au murit în ziua de Crăciun în Rusia, după ce un avion militar rus care transporta inclusiv membri ai unui cor al armatei, cu destinația Siria, s-a prăbușit în Marea Neagră la scurt timp după decolare.

Avionul militar a decolat de pe aeroportul din Soci cu destinația baza aeriană rusă Hmeimim, în apropiere de Lattaqia, în nord-vestul Siriei.

Avionul s-a prăbușit duminică în Marea Neagră transporta 92 de persoane, dintre care peste 60 de membri ai corurilor Armatei Roșii și directorul lor, care urmau să petreacă Anul Nou împreună cu trupele din Siria, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat ziua de luni, 26 decembrie, drept zi de doliu național pentru comemorarea victimelor accidentului aviatic din Marea Neagră.

”Zona catastrofei avionului Tu-154 a fost determinată. Nu există indicii privind existența unor supraviețuitori”, a indicat ministerul într-un comunicat, citat de agențiile ruse de presă, precizând că au fost găsite până în prezent patru corpuri neînsuflețite.

Lista cu pasageri publicată de către minister include 64 de membri ai Ansamblului Alexandrov, cunoscut pentru turneele sale în străinătate sub denumirea de corurile Armatei Roșii, opt militari, inclusiv directorul Ansamblului, Valeri Hahilov, opt membri ai echipajului, nouă jurnaliști, doi înalți funcționari civili și responsabila unei organizații caritabile, foarte cunoscută în Rusia, Elizaveta Glinka.

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat duminică formarea unei comisii de anchetă, condusă de către premierul Dmitri Medvedev, însărcinată cu stabilirea cauzelor prăbușirii în Marea Neagră a unui avion militar care se îndrepta spre Siria având la bordul său 92 de persoane.

Ministerul rus al Apărării, citat de agențiile ruse de presă, a indicat că avionul se afla în exploatare de 33 de ani și avea 6.689 de ore de zbor din 1983.

Avionul Tupolev Tu-154 – model folosit în aviația rusă – e cunoscut pentru numărul mare de accidente încă de la crearea sa în anii ’60, scrie AFP.

Modelul Tu-154 pare este asemănător modelului Boeing 727 și a fost unul dintre cele mai utilizate avioane în țările din blocul comunist. Are o lungime de 47,9 metri, o înălțime de 11, 4 metri și o lățime de 37,55 metri, Tupolev poate transporta între 155-180 de persoane la o viteză de croazieră de 850 de km-oră și la o altitudine de 11.000 de km, cu o rază de acțiune de 4.000 de km.

Avioanele Tupolev 154 au fost implicate în 7 accidentele în ultimii 15 ani.

La 1 ianuarie 2011, un Tupolev 154B al companiei Koravia, cu 116 pasageri și 8 membri ai echipajului la bord, a luat foc în timp ce rula pe pista aeroportului din Surgut, nord-estul regiunii Ural. trei persoane au murit, iar 40 au fost rănite. Modelul B al Tu-154 a fost temporar interzis.

La 4 decembrie 2010, un Tupolev Tu-154 s-a prăbușit în urma unei pene de motor pe aeroportul Domodedovo din Moscova. Doi pasageri au murit și zeci au fost răniți. Pana de motor a survenit la altitudine de 9.00 de metri, la puțin timp după decolarea de pe un alt aeroport din capitala rusă.

La 10 aprilie 2009, șeful statului polonez Lech Kaczynski și mai mulți oficiali ai Poloniei au murit într-un accident care a implicat același model de avion care aparține președinției poloneze. Aeronava s-a prăbușit la Smolensk, vestul Rusiei. Bilanțul accidentului a fost de 96 de morți.

La 15 iulie 2009, un Tupolev Tu-154 al companiei aeriene Caspian Airlines care zbura de la Teheran la Erevan s-a prăbușit în nordul Iranului, într-un accident care a lăsat în urmă 168 de morți.

La 22 august 2006, un Tu-154 al companiei ruse Pulkovo s-a prăbușit în Ucraina cu 170 de pasageri la bord. Nu au existat supraviețuitori.

La 12 februarie 2002, 117 oameni și-au pierdut viața după ce un Tupolev 154, o cursă internă iraniană, s-a prăbușit în munții din sud-vestul țării.

La 3 iulie 2001, un Tu-154 al companiei VladivostokAvia, s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Irkuțk, Siberia, în urma unei greșeli de pilotaj. Toți cei 145 de oameni aflați la bord au murit.