Coronavirusul, virusul secolului care a dat peste cap întreaga planetă de aproape un an de zile, poate fi distrus extrem de rapid şi definitiv cu un produs pe care îl au mai toţi românii prin casă. Banalul dezinfectant de mâini distruge coronavirusul de pe piele în doar câteva secunde. 

Cercetătorii din Japonia, au realizat un studiu preluat de Live Science, în urma căruia au descoperit faptul că SARS-CoV-2 poate rămâne activ pielea umană timp de aproximativ 9 ore, în timp o tulpină a virusului gripal A (IAV) nu rezistă mai mult de două ore. Din fericire, ambele virusuri pot fi ucise rapid cu dezinfectant pentru mâini.

„Acest studiu arată că SARS-CoV-2 poate avea un risc mai mare de transmitere prin contact direct decât IAV (virusul gripal), deoarece primul este mult mai stabil pe pielea umană”, au scris cercetătorii în studiu, care a fost publicat online pe 3 octombrie, în revista „Clinical Infectious Diseases”.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kyoto au folosit piele umană obținută de la persoane decedate, în urma autopsiilor. Probele au fost colectate la aproximativ o zi după moartea pacienților.

Ambii viruși au fost inactivați la 15 secunde după utilizarea unui dezinfectant pentru mâini cu 80% etanol.

Aceste descoperiri subliniază importanța spălării mâinilor sau a utilizării dezinfectanților pentru a preveni răspândirea COVID-19.