Ministerul Sănătăţii confirmă primul caz de infecţie cu coronavirus în Bucureşti. Numărul cazurilor confirmate în România, creşte alarmant de la o zi la alta.

În această după-amiază a fost confirmat și cel de al 12-lea caz de infecție cu noul coronavirus (COVID-19) la nivel național. Este vorba despre un bărbat din București, în vârstă de 49 ani, care s-a întors din Italia (Roma) în data de 27 februarie 2020, dintr-o zonă neafectată. Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19. Este primul caz depistat în București. Conform primelor sale declarații, bărbatul a stat în toată această perioadă la domiciliu, de la revenirea în țară. Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a solicitat izoleta pentru transportul la Institutul național de boli infecțioase și a demarat ancheta epidemiologică. S-a început stabilirea contacților bărbatului confirmat pozitiv la noul COVID-19, după care va începe recoltarea probelor pentru testare„, transmite Ministerul Sănătăţii.

Tânăra de 15 ani din Timișoara, confirmată astăzi cu infecție cu COVID-19, studiază în aceeași unitate de învățământ cu ceilalți doi tineri de 16 ani din Timișoara, confirmați ca purtători ai virusului, dar într-o altă clasă. 

La acest moment cursurile instituției de învățământ sunt suspendate până pe 11 martie a.c., urmând ca în cursul zilei de luni, 9 martie a.c., comitetul județean pentru situații de urgență să decidă suspendarea cursurilor până la 14 zile. 

Al doilea caz, confirmat tot astăzi, este al unei fete de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în același avion în imediata proximitate a bărbatului de 40 de ani din Hunedoara, confirmat în cursul zilei de ieri cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19). Tânăra de 16 ani, fiică a bărbatului de 40 de ani, nu prezintă simptomele specifice infecției cu COVID-19 (coronavirus).

Tinerele diagnosticate astăzi au fost internate la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.

Trei dintre cele 12 persoane depistate infectate pe teritoriul României au fost declarate vindecate și externate.

În acest moment, cele 9 persoane purtătoare ale virusului sunt internate în centre medicale din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova. 

Ceilalți pacienți internați la Timișoara, tinerii în vârstă de 16 ani, precum și pacientul internat la Craiova nu prezintă simptome și au o stare generală bună. 

La nivel național se află în carantină 16 persoane, pentru alte 12.977 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu.