Ambliopia sau boala ochiului leneș este o tulburare de vedere ce se manifestă prin scăderea acuității vizuale la un ochi. Ambliopia debutează în copilărie, iar simptomele sunt greu de depistat, de aceea majoritatea părinților nu își dau seama de problema de vedere a copilului.

Din punct de vedere anatomic, ochiul arată perfect normal, doar că imaginile pe care le transmite către creier sunt încețoșate.

Care sunt cauzele ambliopiei

Sunt mai multe tipuri de ambliopie, în funcție de cauza care stă la bază:

  • Ambliopia strabică. Cea mai frecventă cauză a ambliopiei este strabismul. Pentru că ochii sunt aliniați greșit, creierul încearcă să evite vederea dublă și ignoră imaginile de la ochiul nealiniat, iar acesta devine „ochi leneș”.
  • Ambliopia refractivă. Apare din cauza unor erori de refracție la cei doi ochi, chiar dacă sunt aliniați perfect (exemplu: unul dintre ochi are hipermetropie sau astigmatism). Astfel, creierul se bazează pe imaginile de la ochiul cu cea mai mică eroare de refracție.
  • Ambliopia de deprivare. Aceasta apare în cazul unor afecțiuni precum cataracta congenitală, ptoza palpebrală congenitală, care împiedică intrarea luminii și focalizarea acesteia în ochiul copilului.

Părinții trebuie să știe că ambliopia nu dispare de la sine și că e nevoie de intervenție de specialitate. Odată cu trecerea anilor, acuitatea vizuală la ochiul leneș poate scădea și mai mult, iar acest fapt îi va afecta copilului calitatea vieții: nu se va putea orienta în spațiu, îi va fi complicat să stabilească distanța față de obiecte, va procesa mai greu informațiile primite la grădiniță sau școală și nu va putea dezvolta anumite abilități.

Cum se tratează ambliopia

Din păcate, ambliopia nu poate fi tratată prin corectarea erorilor de refracție cu ajutorul ochelarilor de vedere. Această metodă nu este suficientă. E nevoie de o metodă mai complexă de a forța creierul să proceseze imaginile primite de la ochiul leneș. Este vorba de terapia vizuală sau simplu spus „exerciții pentru ochi”.

Terapia vizuală constă într-o serie de exerciții ortoptice și pleoptice concepute pentru a forța ochiul ambliop să vadă și pentru a determina creierul să proceseze imaginile primite.

După stabilirea diagnosticului, medicul oftalmolog prescrie un protocol de terapie vizuală, în funcție de tipul ambliopiei, vârsta copilului, abilitățile psiho-cognitive etc.

Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan explică: „protocolul de tratament constă în 2 etape de terapie: în clinică și la domiciliu. În cadrul ședințelor la cabinet, exercițiile sunt coordonate de un terapeut. Specialistul ajustează toate tehnicile în funcție de abilitățile și necesitățile pacientului. La finalizarea ședințelor de terapie vizuală la clinică, se face o reevaluare și se continuă terapia la domiciliu cu ajutorul unui program cu exerciții pe calculator. Specialistul monitorizează de la distanță progresele înregistrate și configurează parametrii din program în funcție de rezultate.”

Cât durează terapia de recuperare a vederii ochiului leneș

Potrivit specialiștilor de la Clinica Optisan, terapia vizuală pentru ambliopie poate dura între 6 și 18 luni, în funcție de gradul ambliopiei, tipul afecțiunii și abilitățile psiho-cognitive.

Dacă nu au o patologie oculară asociată, copiii își recuperează 100% vederea cu ajutorul terapiei vizuale.

Pentru mai multe detalii despre programul de terapie vizuală pentru ambliopie:

Clinica Optisan

office@optisan.ro

+40360086888, +40746672215

strada Cerbului nr. 2, Zalău, județul Sălaj