Conștientizăm mai greu minusurile pe care le-am avut din punct de vedere al educației. Sau cel puțin nu ne dăm seama de ce am schimba la rândul nostru, până când nu suntem puși în situaţia de a educa, de a crește un copil. Ajunși în postura de părinți, întâlnim marea provocare a vieții, de a selecta ce insuflăm unui copil, ce bagaj emoțional îi oferim, ce ne dorim să învețe și să deprindă de la viață.

Raportându-ne la contextul trecut când educația se baza pe bun simţ, respect, pe întâietatea câștigată prin vârstă și nu prin fapte demne de apreciat sau alte considerente, orice părinte cu mintea deschisă ar considera că are nevoie de ajutor. Ajutor pentru ca al său copil să primească o educație mai bună, să fie stimulat, înțeles, crescut și ocrotit, înțeles. Poate că pare destul de ușor, însă nu e.

Copilul – pedeapsa sau răsplata vieții

Dacă celebra zicală „ce dai, aceea primești” este adevărată, atunci neatenția acordată unui copil va fi ignoranța pe care acesta o va oferi la rândul său. Se vor întreba părinții de ce copilul nu îi respectă, de ce nu ascultă, de ce nu este cuminte.

Sindromul cumințeniei – așa ar putea fi numită dorința absurdă a unui adult. Nu poți cere unui copil să fie cuminte, când el nu deprinde ce înseamnă conceptul, ce este bine și ce este rău. Acționează conform dorințelor, explorează, este curios și energic și se manifestă ca atare.

Un singur exemplu de acest gen demonstrează abordarea greșită pe care mulți dintre părinți o au față de copil. Pentru că așa au fost învățați la rândul lor, pentru că societatea la momentul la care erau ei copii nu avea soluții și răspunsuri. Din fericire acum există posibilitatea de a opta pentru serviciile oferite în cabinetele private de psihoterapie copii.

Există specialiști care pot educa adultul, care la rândul său să știe să abordeze corect modul de educare și formare al unui copil.

Psihoterapia este mai mult decât indicată mai ales în situațiile problematice deja. De fapt din păcate acesta este și momentul la care mulți aleg să meargă la terapie. Când deja autoritatea de părinte le este știrbită, când simt că nu mai au arme și mijloace de șantaj, că nimic nu potolește copilul din a face nazdrăvănii sau mai rău, chiar lucruri ce îi pun în pericol viața, integritatea, copilăria.

Cât de mult contează contextul parental

Multe dintre dramele copiilor se nasc din momente aparent banale, în copilărie. Un copil poate resimți cu mult mai greu și profund orice schimbare de mediu, de locație, schimbare de ritm în familie. Mai cu seamă acolo unde nu are parte de înțelegere, explicație, sprijin, el trece cu greu peste anumite etape.

Cu alte cuvinte, contextul în care se regăsește un copil, mediul său din familie reprezintă punctul de plecare pentru mare parte dintre situațiile problematice. Desigur că un părinte nu își dorește răul copilului, însă nu își dă seama, nu este conștient de efectele unui tip de comportament manifestat. De aceea, sfatul specialiștilor este să existe implicare din partea lor, să se axeze pe psihoterapia copilului însă în prezența lor, făcând parte la toate ședințele de acest gen.

Concret, cum poate fi părintele sursa unei bune educații? Prin depistarea unor carențe și dorința de a remedia asta, prin interesul pentru a citi, a aspira la o educație bună. Aceasta nu se referă (numai) la școlarizare sau starea materială ci și la suportul psihic, moral și emoțional oferit.

Contează ca un părinte să ceară ajutor specializat și să nu amâne ceea ce în timp poate deveni o problemă majoră. Trebuie poate ca un părinte să se întoarcă în timp, să se regăsească pe sine ȋn era copilăriei și să nu își dorească ca experiențele negative ale sale să se repete. Adesea, se perpetuează o traumă, se urmează o modalitate de educație nepotrivită. Bătaia, ca metodă de a educa după cum cred unii, creează un context perfect pentru ca adultul din viitorul apropiat să fie la rândul său agresor.

Ne dorim pentru ai noștri copii să devină ceea ce oricine ar condamna sau marginaliza? Cu siguranță că nu. Astfel că psihoterapia poate fi măsura timpurie de a preveni cazuri nefericite și de a stopa folosirea unor metode educative ineficiente.