Confort sporit, chiar dacă stai la apartament – cu și despre izolația fonică

Cand locuiesti intr-un apartament, la bloc, este de preferat sa fie vorba de spatiu destul de mare, de camere dispuse de asa maniera incat sa nu fie peretii lipiti direct de camerele vecinilor.

Nu in ultimul rand, ne dorim sa avem vecini silentiosi, insa si cei care nu se plang de zgomotele noastre sau a altora. Problema este una comuna. Cum o rezolvi insa? Pentru ca nu ne permitem cu totii sa locuim la casa, acolo unde gradul de intimitate este mai mare si confortul din acest punct de vedere unul sporit.

Pentru cei care locuiesc in apartament astfel de situatii se coreleaza cu nevoia de a apela la tot soiul de izolatii fonice. Partea si mai buna este ca ai sanse ca in acelasi timp misiunea sa acopere si necesarul de izolatie termica, deci poti face o investitie buna, un fel de doi in unu. Izolatia clasica, cea care implica acoperirea peretilor unei cladiri cu materiale precum polistirenul, poate avea dublu rol, cel de izolare termica, de mentinere a temperaturilor interioare, precum si rol fonic. Daca optezi pentru o astfel de metoda poti face izolatia peretilor atat la interior, cat si la exterior. E ca si cand ai adauga un strat in plus la grosimea zidurilor ce despart vecinii. Adio zgomot!

O alta metoda se refera mai precis la izolatia fonica cu rol direct – cu alte cuvinte izolatia unor echipamente precum cel de aer conditionat, daca acesta face zgomotul constant de care se plang cei din jur. In acest caz, vata bazaltica este cea care iti va asigura necesarul de izolatie. Un montaj rapid in acest sens aduce un strat protector a unor echipamente ce nu vor mai emite sunete atat de puternice.

Mai mult decat atat, izolarea fonica se poate realiza si prin alte metode, insa implica o faza de reconstructie sau dupa caz posibilitatea de a umple anumite cavitati ale peretilor. Spre exemplu spuma, vata de sticla, celuloza sunt doar cateva idei din aceasta categorie. Pentru zone de apartament si mai ales pentru suprafete din interior, se poate merge si pe ideea de izolare fonica realizata prin anumite dotari moderne. Spre exemplu geamurile termopan, tamplaria de tip PVC sunt o buna idee pentru asta. De asemenea, inchiderea spatiilor precum terasele sunt o modalitate de a izola fonic, desi poate nu total, impreuna cu montarea rulourilor pentru geamuri si usi.

Izolatia fonica completa, complexa si care sa garanteze efectele dorite se realizeaza mai intai prin interventia la nivel de structura a peretilor. Alte metode adiacente sunt menite si ele sa contribuie la stoparea propagarii sunetelor ce vin din apartamentul de locuit. O investitie ce se necesita la un moment dat, intrucat nu te intereseaza ce post tv urmareste vecinul, cum nu iti doresti ca nici el sa stie despre tine la ce ora folosesti dusul sau ce muzica asculti. Mai ales pentru blocurile vechi, cele construite pe timpuri ceusiste, cu pereti subtiri pentru a auzi si la vecini si a turna la securitate un rau voitor al statului, astfel de izolatii sunt un necesar in era moderna.