Sursă de hrănire importantă a animalelor, fânul trebuie depozitat în așa fel încât să nu își piardă din proprietățile hrănitoare. Fermierii se confruntă des cu problema deteriorării furajelor de acest tip, cauza principală fiind mucegaiul provocat de umezeală excesivă. Mai mult decât atât, un fermier dispune de un număr însemnat de animale ceea ce implică și o cantitate mare de fân care necesită condiții de depozitare optime.

În urma recoltării furajului și a procesului de uscare este necesară o atenție deosebită asupra cantităților nutritive de care beneficiază. Valoarea proteică de care beneficiază erbivorele se pot diminua ulterior uscării sau în sens mai negativ în cazul mucegăirii. Mucegaiul, în primul rând nu se infiltrează doar în anumite secțiuni ce pot fi eliminate, acesta se răspândește treptat pe toată cantitatea din care a survenit.

Hrana care prezintă mucegai, reprezintă pentru fermieri o pierdere uriașă, o investiție fără rezultat deoarece aceasta nu se mai poate folosi. Această ciupercă fiind dăunătoare până la fatală pentru animale și sistemul lor digestiv.

Fânul poate fi depozitat sub cerul liber sau în spații special amenajate, iar cei de la Superfarmland vin cu recomandarea de a lua în vedere circulația aerului. Indiferent de zona de depozitare și stil, aerului trebuie să îi fie permisă circulația.

Avantajul de a depozita furajele în aer liber rezultă din faptul că fânul spre exemplu după tăiere încă este umed și caldura soarelui îl poate usca. În schimb când vine vorba de o depozitare în exteriorul unui spațiu amenajat se vizează aspecte ce țin de condiții meteorologice care în timpul verii sunt imprevizibile și sunt de tipul ploilor torențiale în special și nu numai. În catalogul celor de la Superfarmland, specialiști în activitățile necesare dintr-o fermă,  se regăsesc soluții optime la prețuri accesibile ce elimină problema umezelii ce provoacă mucegai sau deteriorare.

Un astfel de produs este cât se poate de simplu de utilizat și este acea prelată ce se pune deasupra furajelor. Alt sfat constă în amplasarea silozurilor de fân pe scânduri și nu direct pe pământ tocmai pentru a permite aerul să circule și a nu face contact direct cu pământul umed.

Sfaturi de depozitare a fânului și întrebuințarea prelatei de la Superfarmland

Lungimea recomandată pentru fânul depozitat pe șire este de 15 m, lățimea de 5 m și înălțimea de asemenea. Dacă fânul va fi organizat în șuri trebuie de avut în vedere măsuri ce previn producerea mucegaiului.

În perioada de vegetație fânul cosit se poate administra direct la iesle în condițiile în care pășunatul este dificil sau sistemul de creștere al animalelor impune acest lucru.

Indiferent că este utilzat fânul spre consumul animalelor în timpul verii sau al iernii, păstrarea calității este un element esențial ce conduce la o dezvoltare sănătoasă.

Produsele din cataloagele de la Superfarmland prezintă specificații de tipul rezistenței împotriva radiațiilor UV, impermeabilitate, durabilitate. Un plus fiind acela că sunt dispuse în role ușor de manevrat, iar pentru etanșare se recomandă achiziția unei benzi speciale ce se aplică la canturile de intersecție. În categoria prelate si folii pentru agricultura si constructie dispuse în portofoliul Superfarmland se pot alege diferite modele in funcție de dimensiuni și specificațiile necesare fiecărei ferme.

Când este recomandat să se recolteze fânețele?

Perioada optimă de recoltare a fânețelor se situează între faza de înspicare și cea de îmbobocire sau înlorire a leguminoaselor deorece în acel moment sunt înzestrate cu o valoare nutritivă bogată spre deosebire de proteinele de care dispun în alt anotimp. În necunoștiință de cauză, dacă prelucrarea fânețelor este întârziată, atunci diminuarea elementelor benefice poate afecta buna dezvoltare pe termen lung a animalelor.

Excepția care întărește regula se poate aplica odată la 3 – 4 ani, prin rotație și face referire la faptul că plantele cu potențial nutritiv de calitate trebuie să fie recoltate în urma ajungerii acestora la maturitate pentru a reînnoi covorul ierbos datorat însămânțării.

Înălțimea optimă de cosire este de 4 – 5 cm pentru a se păstra o parte din frunze și lăstari ce asigură o a doua recoltare. În funcție de zonă și tipul plantelor ce se regăsesc în pășune se poate ajunge și la 4 recoltări pe an.

Afacerile ce se bazează exclusiv pe creșterea animalelor și plantelor de tipul fermelor. Necesită deseori aparate și îngrijire de specialitate pentru evoluția în producție, de aceea cei de la Superfarmland stau la dispoziție cu articole ce facilitează această muncă și online pe https://www.superfarmland.com/.