Cristi Borcea se întoarce în spatele gratiilor după doar şapte luni de libertate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, joi seară, definitiv, condamnări grele în dosarul retrocedărilor terenurilor din Constanţa.

Cristi Borcea a primit cinci ani de închisoare, Dragoş Săvulescu, fost acţionar al lui Dinamo, 5 ani şi jumătate de închisoare cu executare, în acelaşi dosar, ce privea unele retrocedări ale plajelor din Mamaia, Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Nicușor Constantinescu a primit şi el 5 ani de închisoare iar notarul Aurel Jean Andrei, soțul judecătoarei Laura Andrei, fosta șefă a Tribunalului București, a primit 2 ani cu suspendare.

Instanța a decis și confiscarea plajelor din Mamaia retrocedate ilegal.

Dosarul ”Retrocedărilor” a fost trimis în judecată în 28 octombrie 2008 și, după 10 ani de tergiversări, a devenit cel mai vechi dosar de corupție din instanțele românești.

Cristi Borcea a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava la începutul lunii iulie 2018, după ce a ispășit puțin peste 4 ani din cei 6 ani și jumătate la care fusese condamnat în Dosarul Transferurilor. Radu Mazăre este fugit în Madagascar din 2017.

Prejudiciul calculat de DNA este de 114 milioane de euro. Procurorii DNA au arătat că, prin manevre ilegale, au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză.

Decizia a fost pronunţată de completul de trei judecători de la Înalta Curte, format din judecătorii Ionuț Matei, Ioana Bogdan și Ioana Ilie.