Comisia Europeană vrea să hrănească europenii cu organisme modificate genetic

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker își încalcă promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri în UE, recomandând autorizarea acestora, în ciuda opoziției statelor membre.

Comisia Europeană a publicat astăzi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic în UE. Reforma propusă ar permite Comisiei să autorizeze importul de noi organisme modificate genetic chiar dacă majoritatea guvernelor, Parlamentul European și opinia publică sunt împotrivă. Propunerea nu afectează procedurile de autorizare a cultivării de OMG-uri pe teritoriul UE.

Comentând asupra revizuirii propuse, Franziska Achterberg, director de politici agricole al Greenpeace UE, declară: Propunerea Comisiei este o farsă deoarece lasă neatins actualul sistem nedemocratic. Ar permite Comisiei să continue să ignore opoziția majoritară față de culturile modificate genetic, în ciuda promisiunii președintelui Juncker de a permite ca majoritatea țărilor UE să oprească deciziile Comisiei referitoare la OMG-uri.

Revizuirea este unul dintre obiectivele de pe lista de zece priorități ale lui Juncker în poziția de președinte al Comisiei Europene. El și-a luat angajamentul de a face UE ”mai democratică”, printre altele, prin ”revizuirea legilor care obligă Comisia să autorizeze organismele modificate genetic, chiar dacă majoritatea guvernelor din UE sunt împotriva acestui lucru[1].

Cu toate acestea, în loc să schimbe procedura de autorizare a importurilor de OMG-uri, Comisia vrea să permită țărilor UE să interzică importurile de OMG-uri pe teritoriile lor, în baza unor motive, altele decât preocuparea față de sănătate și mediu, care nu sunt acceptate ca argumente.

În prezent, 17 plante modificate genetic așteaptă aprobarea finală din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer așteaptă aprobarea pentru cultivare.

Faptul că trăim într-o comunitate democratică, iar o majoritate a consumatorilor s-au declarat suspicioși față de consumul de organisme modificate genetic, ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru crearea unui cadru procedural democratic în sprijinul deciziilor care se iau cu privire la OMG,” declară Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

Comisia oferă țărilor UE un fals drept de a putea interzice importurile de OMG-uri, pentru că o astfel de decizie nu ar putea rezista unei contestări în justiţie. Regulile pieței libere europene vor avea mereu prioritate asupra deciziilor de interzicere a importurilor de OMG-uri la nivel național, mai ales în contextul în care guvernelor li se refuză posibilitatea de a justifica astfel de măsuri naționale pe motive de sănătate și mediu,” adaugă Achterberg.

În ultimele luni s-au acumulat presiuni din partea industriei biotehnologice şi a Statelor Unite, mai ales în contextul negocierilor referitoare la acordul transatlantic de liber-schimb, pentru a grăbi numărul de autorizații pentru importul și cultivarea OMG-urilor [1].

De asemenea, în prezent, potrivit legislației UE, carnea, ouăle și produsele lactate derivate de la animalele hrănite cu OMG-uri nu trebuie să fie etichetate, ceea ce neagă consumatorilor dreptul de a alege

Sistemul UE de aprobare a noilor culturi OMG

UE poate autoriza importuri de alimente și furaje modificate genetic în UE, cât și cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul UE. Până acum, aproximativ 50 de tipuri de OMG au fost aprobate pentru improt, majoritatea din Americi și o singură plantă modificată genetic poate fi cultivată în UE, porumbul MON810 Monsanto. Acest porumb este cultivat în principal în Spania, dar și în România. Nouă țări au interzis cultivarea de porumb MON810. Alte 17 plante MG așteaptă aprobarea finală din partea Comisiei pentru import iar porumbul 1507 de la compania Pioneer așteaptă aprobarea pentru cultivare.

Pentru a obține autorizație din partea UE, companiile biotehnologice trebuie să trimită un dosar de candidatură către Comisie.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) evaluează apoi riscurile de sănătate și de mediu, înainte de a recomanda aprobarea sau respingerea respectivului OMG. Înarmata cu o opinie favorabilă din partea EFSA, Comisia propune autorizarea. Guvernele statelor pot împiedica aprobarea dacă se atinge o ”dublă majoritate” de cel puțin 55% din voturi, ceea ce înseamnă cel puțin 15 guverne care să reprezinte cel puțin 65% din populația UE (așa-numita majoritate calificată) care se opune acestei decizii.

Încălcarea promisiunilor

Potrivit ultimelor informații despre reviziuirea autorizațiilor pentru importul de alimente și furaje modificate genetic, Comisia ia în calcul un sistem în care țările membre să poată renunța la importurile de OMG-uri care au fost autorizate la nivel UE. Acest sistem ar fi similar cu cel referitor la cultivarea de plante modificate genetic. Ar permite Comisiei să continue autorizarea de OMG-uri chiar dacă majoritatea guvernelor statelor membre, Parlamentul European și publicul larg se opun autorizării.

Într-o scrisoare trimisă pe 8 aprilie, organizații de mediu și alimentație, fermieri care practică agricultura organică i-au cerut Președintelui Comisiei să nu își încalce promisiunea de a face mai democratică reglementarea OMG-urilor în UE. Ei au avertizat și că acest plan de a garanta guvernelor statelor un drept teoretic de a renunța la importurile de OMG-uri ar putea să nu reziste în fața reglementărilor pieței comune a UE sau a regulilor de comerț internațional.