Florian Coldea a intrat în SRI în 1996, însă din a doua încercare, căci prima dată, în 1995 a picat examenul.  Coldea nu s-a împăcat prea bine cu școala nici în liceu și nici în facultate unde a rămas și repetent. Noroc cu unchiu său, Dan Gheorghe, securist în regimul Ceaușescu, care l-a ajutat și promovat în cadrul SRI până când Băsescu l-a făcut peste noapte general.

Florian Coldea s-a născut în anul în 1971, în comuna Târnova din județul Arad. Dan Andronic a publicat pe site-ul EVZ „biografia secretă” a generalului Florian Coldea. Jurnalistul a dezvăluit începuturile carierei celui care a ajuns numărul doi din SRI și cum a rezistat 12 ani în fruntea unuia dintre cele mai importante servicii.

După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, la seral, prima sa tentativă de a obține o diplomă universitară a făcut-o la Institutul Politehnic din Timișoara. A rămas repetent și din acest moment a beneficiat de protecția și ajutorul unei rude a mamei sale, generalul Dan Gheorghe, un ofițer de carieră în domeniul informațiilor.

Acesta încă de pe vremea generalului Iulian Vlad lucra în cadrul Securității. Revoluția din Decembrie 1989 l-a găsit pe Dan Gheorghe în cadrul USLA, într-o funcție de comandă. Un personaj extrem de important în cariera lui Florian Coldea.

În 1995, după picarea examenului de licență, a fost trimis în rândul subofițerilor. A reușit să ia examenul a doua oară, în 1996, devenind ofițer de informații. Din 1996 până în 2005, când avea gradul de maior SRI, a fost sub aripa protectoare a unchiului său, Dan Gheorghe. Legăturile generalui Dan Gheorghe cu comandatul Brigăzii Antitero Ștefănuț erau extrem de solide încă dinainte de 1989 și i-au asigurat lui Coldea funcții în cadrul Brigăzii Antitero.

Nu trebuie să ne mire faptul că Florian Coldea a fost încadrat la Brigada Antitero din cadrul SRI. Fostul comandant al Brigăzii, ruda sa, este cel care a intervenit pentru mutarea sa în aceea zonă. Nu pot da mai multe detalii despre această promovare întrucât fac parte dintr-un șir de întâmplări la care am asistat în calitate de consultant al fostului prim-ministru Adrian Năstase, nu ca ziarist. Dar pot spune că intervenția generalului Dan Gheorghe în cariera lui Florian Coldea este certă!”, scrie Dan Andronic.

Ascensiunea ex-prim-adjunctului SRI a fost determinată de participarea sa în cadrul operațiunii de recuperare a ziariștilor răpiți în Irak. Deși nu a fost printre cei trimiși în teren din prima clipă, Traian Băsescu, președinte al României, l-a remarcat în ședințele celulei de criză care se reunea la Cotroceni.

La acel moment, Florian Coldea avea o funcție de conducere în cadrul Brigăzii Antiteroriste. A ajuns în Irak, unde a colaborat cu fostul ofițer SRI Daniel Dragomir și cu generalul SIE Isac, care se aflau la fața locului de la începutul crizei ostaticilor, și așa s-a remarcat în fața Președintelui.

Rezolvarea crizei i-a adus și prima promovare în ochii lui Traian Băsescu, care a văzut în el un posibil înlocuitor pentru generali din era lui Ion Iliescu. Președintele l-a făcut DIRECT prim-adjunct al directorului SRI, o perioadă scurtă fiind ca interimar director al Serviciului.

O avansare incredibilă! Un ofițer SRI care până la acel moment, avea gradul de maior urma să conducă generali cu trei stele, ceea ce era greu de digerat de aparatul ofițeresc. Așa că în 27 iulie 2005 a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prim-adjunct al directorului SRI, la 1 august 2005. La 34 de ani, Coldea avea un grad important în concepția militarilor, iar funcția era cea mai înaltă la care putea aspira un ofițer SRI.

Istoricul avansării rapide a lui Coldea:

2005 – locotenent colonel

2006 – colonel

2008 – general de brigadă

2012 – general maior

2014 – general locotenent

SRI se dezice acum de Florian Coldea, după ce a fost suspendat și trimis la anchetă internă

Numele lui Florian Coldea nu mai apare pe site-ul Serviciului Român la Informaţii. La secţiunea Conducere, unde apărea până la suspendare şi numele lui Florian Coldea, sunt trecuţi Eduard Hellvig, directorul SRI, şi cei trei adjuncţi, Cristian Bizadea, George-Viorel Voinescu şi Adrian Ciocîrlan.