Elvețienii oferă 7,5 milioane de franci elvețieni Primăriei din Cluj pentru achiziția a 10 autobuze electrice.

Despre Cluj se spune că e orașul cu aerul cel mai curat din Europa, iar șansele să rămână așa vor crește și mai mult în curând, când clujenii vor putea circula cu autobuze electrice, nepoluante, care vor fi achiziționate printr-un proiect cu un buget de peste 7,5 milioane de franci elvețieni (echivalentul a 27,2 milioane de lei), finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Pe 29 iulie, Sirma Caraman – secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), E.S. domnul Jean-Hubert Lebet – ambasadorul Confederației Elvețiene, domnul Attila Gyorgy – secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și  domnul Emil Boc – primarul municipiului Brașov au semnat documentele de finanţare pentru proiectul „Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu două stații de încărcare, în municipiul Cluj-Napoca”.

În cadrul Programului de cooperare elveţiano-român, municipiul Cluj-Napoca beneficiază de finanţare pentru trei proiecte: primul urmărește modernizarea și extinderea iluminatului public și a sistemului de iluminat în două clădiri ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca, folosind tehnologia LED – este proiectul pentru care am semnat acordurile pe 9 iulie anul acesta și care are o valoare de peste 1,8 milioane de franci elvețieniPrin al doilea proiect, cel pe care îl semnăm astăzi, vechile autobuze diesel, zgomotoase și poluante, care încă mai circulă prin oraș, vor fi înlocuite cu autobuze electrice, silențioase și cu emisii minime de bioxid de carbon, cu două stații de încărcare. Este proiectul cel mai mare ca valoare, de 7,6 milioane de franci elvețieni (32 de milioane de lei) și sperăm că, în acest fel, clujenii vor fi încurajați să-și lase mașinile acasă și să folosească mai mult transportul în comun. Al treilea proiect, pe care sperăm că îl vom semna în curând, vizează tot eficiența energetică și va consta în reabilitarea termică a unor unităţi de învățământ preuniversitar din Cluj-Napoca”, a declarat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

Bugetul total al proiectului este de 7.596.398 de franci elvețieni (echivalentul a 32.094.021,91 de lei), din care contribuţia elveţiană nerambursabilă este de 6.456.938 de franci elvețieni (echivalentul a 27.279.917,35 de lei), reprezentând 85% din costurile eligibil.

Perioada de implementare este de 24 de luni, timp în care vor fi achiziționate 10 autobuze electrice și vor fi realizate 3 staţii de încărcare: două pentru alimentarea zilnică a autobuzelor și una în depozitul de serviciu (la capătul liniei 3), pentru activitățile de service și întreținere.

În urma realizării acestui proiect, emisiile de CO2 (bioxid de carbon) la nivel național ar putea scădea cu 206,39 tone/an, ca și cantitatea de deșeuri generate de transportul în comun. Pentru fiecare autobuz electric, nivelul emisiilor de CO2 va scădea de la 3140 g/Km la 0,0 g/Km, de N2O (oxid de azot) de la 0,089 g/Km la 0,0 g/Km, iar zgomotul și vibrațiile vor scădea de la 95db la 40db. În același timp, va crește confortul călătorilor și dezvoltarea sustenabilă a sistemului de transport în comun.