Tragedia din Colectiv era să se repete în cel mai celebru club din Bucureşti: Bamboo. După ce incendiul a făcut scrum celebrul club, autorităţile constată cu stupoare că acesta funcţiona ilegal. Bamboo nu avea nici autorizaţie de funcţionare şi nici autorizţie de incendiu.

Autorităţile nu au învăţat nimic din tragedia de la Colectiv. Clubul Bamboo funcţiona ilegal.

Clubul nu avea autorizație de funcționare, pentru că nu avea autorizație de construire recepționată. Au fost suspendați, dar era o suspendare scriptică, pe hârtie, pentru că Primăria nu are competențe. Când activitatea este suspendată, ANAF trebuie să confiște toate încasările pe perioada suspendării. Aveau însă un plan de acțiune la incendiu, avizat de ISU. Nu erau acte complete, ce aveam noi la primărie. Cred că clubul a funcționat cu bunăvoința autorităților locale din Sectorul 2, știu că primăria făcea tot felul de activități acolo, în trecut. Au fost amendați anul trecut, și ar fi fost amendați și anul acesta, pentru lista autorizațiilor. Nu aveau avizul ISU în totalitate, e nevoie de mult mai multe acte, cu doar planul de acțiune la incendiu”, a declarat vicerprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, anunţă libertatea.ro.

Clubul avea o capacitate de 5.000 de locuri, iar acum este scrum. 44 de persoane au fost rănite.

ISU B-IF a eliberat în anul 2009 avizul de securitate la incendiu, în baza solicitării administratorilor clubului bucureștean la care în această dimineață a izbucnit un incendiu.

Iată ce spune ISU Bucureşti Ilfov despre Clubul Bamboo:

Până la acest moment, instituției noastre nu i s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia până la finalul lunii iunie 2017.

Pentru verificarea regulilor de apărare împotriva incendiilor și asigurarea climatului de securitate pentru ocupanți, inspectorii de prevenire au derulat controale periodice și au aplicat sancțiuni pentru neregulile identificare, după cum urmează:

Ø 25 mai 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 5.500 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;

Ø 13-20 noiembrie 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 15.000 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;

Ø Noiembrie 2016 – a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare.
Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligația de a-și obține acest document până la finalul lunii iunie 2017.

Deficientele identificate si sanctionate de pompieri pe parcursul ultimelor controale nu sunt prevazute in criteriile de oprire a functionarii respectivului club, conform HG 915/2015.

Aspectele pentru care inspectorii de prevenire pot dispune măsura complementară de oprire a funcționării:
1. Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistență la foc;

2. Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare, față de valoarea de referință;

3. Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

4. Neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, în concordanță cu valoarea de referință;

5. Neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

6. Categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune.

Mai multe echipaje de pompieri au rămas la locul incendiului pentru a preveni reapariţia acestuia.

„Începând cu ora 16, la incendiul produs la clubul Bamboo vor rămâne în supraveghere patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, o autospecială pentru descarcerare și un autocamion cu echipamente pentru iluminarea zonei. Ca urmare a evaluării efectuate de specialiști ai Inspectoratului de Stat în Construcții s-a stabilit că structura de rezistență a clădirii este grav afectată, fapt ce determină limitarea accesului pompierilor în interiorul clubului”, se arată în comunicatul de presă al ISU Bucureşti Ilfov.

incendiu club bamboobamboo incendiuclub bamboo incendiu pompieri