Dacian Cioloș, fostul premier tehnocrat susținut de Iohannis, primește o lovitură neașteptată din partea lui Sorin Grindeanu. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, luni, că săptămâna aceasta va trimite o cerere oficială la Bruxelles privind accesarea de fonduri europene pentru penitenciare, susţinând că Guvernul Dacian Cioloş a refuzat sprijinul din partea Comisiei Europene în acest caz.

„Domnul prim-vicepreşedinte (n.r. – al Comisiei Europene) Timmermans ştia exact şi situaţia legat de penitenciare, a vizitat în trecut penitenciare în România. (…) S-a oferit să ajute Guvernul Cioloş pe fonduri europene şi acesta a spus că nu este nevoie. (…) Noi avem nevoie şi săptămâna asta o să trimitem cerere oficială pentru a accesa fonduri europene pentru renovare şi pentru tot ceea ce înseamnă condiţii în penitenciare. Consider că este o oportunitate pe care nu avem voie să o ratăm. (…) Este o bucată din ceea ce avem de făcut pentru a rezolva ceea ce pare iminent, acea sentinţă pilot a CEDO. (…) Nu noi am calculat cele 80 de milioane de euro anual, a fost calculul făcut de guvernul tehnocrat, în speţă de doamna ministru Prună. (…) Un calcul făcut de dânsa, nu ştiu dacă pe colţul mesei sau nu, dar făcut de dânsa”, a declarat Grindeanu la Antena 3.

El a afirmat că doar renovarea penitenciarelor nu rezolvă problema.

Trebuie să existe şi ceea ce nu inventăm noi – acele măsuri alternative şi există proiecte în Camera Deputaţilor care ar trebui să intre într-un regim mai rapid spre adoptare. Nu noi am inventat chestiuni legate de brăţări, la asta mă refer ca şi măsuri alternative pentru pedepsele uşoare. De asemenea, trebuie să reluăm – şi va merge în Parlament ca şi proiect de lege – ceea ce am trimis noi, şi anume chestiunea legată de graţiere. Niciodată această lege, dacă este citită cu bună credinţă, nu se referă la graţierea faptelor de corupţie, la violatori, la spălare de bani„, a spus prim-ministrul.