Îți explic în acest articol cum sunt gândite cotele la pariuri și cine le face. Cotele sunt stabilite inițial de angajați ai caselor de pariuri, care cu asta se ocupă și se numesc “traderi”. Nu este așa ușor să ajungi să lucrezi ca trader la o agenție de pariuri, deoarece trebuie să deții cunoștințe aprofundate de statistică, probabilități și matematică. Fiecare agenție are proprii trader, dar nu ei fac cota de la 0.

Cum se fac cotele la pariuri ? Primii indici ai unei cote sunt stabiliți de operatorii de pariuri de la nivel Mondial, adică cei puternici. Mai apoi, ceilalți operatori mai mici își iau ca marjă cotele stabilite de cei de mai sus. Unii le iau ca atare și nu le modifică, alții le reanalizează și oscilează puțin în funcție de fiecare agenție.

Cotele sunt stabilite în funcție de factori comerciali

Probabil te gândești că aceste cote sunt stabilite în funcție de șansele reale pe care le are un jucător sau o echipă. În esență ar trebui să fie adevărat, dar cotele sunt stabilite în funcție de factori comerciali care să fie atractive pentru pariori indiferent de pariul ales și să nu dezechilibreze balanța de profit și pierdere.

Ideea este că un operator are ca scop un anumit profit și își atinge acest scop din intermediul marjei de profit pe care a stabilit-o. Stabilirea cotelor se face în trei pași: primul pas înseamnă anticiparea a cât la sută din miza totală se va duce pe fiecare variantă de pariu, la pasul doi se decide care este marja de profit, iar la pasul trei se analizează ce cotă va veni pe fiecare rezultat posibil.

Factori de natură psihologică

Chiar dacă aceste metode sunt cunoscute, nimeni nu știe exact ce formule folosesc traderii pentru  a stabili cotele. În această decizie intră și factori de natură psihologică, pe lângă cei de natura matematică, deoarece este nevoie ca cei care stabilesc cotele, să știe care este tendința de pariere a pariorilor.

Oscilația cotelor

Un alt aspect important se referă la oscilația cotelor. Cotele se schimbă uneori în funcție de informațiile noi pe care le au agențiile. Aceste informații noi pot cuprinde accidentările unui jucător, procentajul de pariere pe o anumită echipă, tendința pariorilor de a paria pe anumite meciuri sau jucători. Tendințele pariorilor se schimbă de la o oră la alta, iar din această cauză cotele oscilează.

Probabil ai observat că majoritatea cotelor diferă de la agenție la agenție, iar acest lucru este dat strict de tendința de pariere a pariorilor care aleg acea agenție. Un alt aspect pentru care se întâmplă acest lucru, este payout-ul care uneori poate fi mai mic, alteori mai mare.