Autorităţile române mint de sting în privinţa cifrelor oficiale în privinţa infectărilor şi deceselor cu noul coronavirus. În loc să crească numărul de persoane testate, la noi e fix invres, scad, căp deh, duminica nu se prea lucrează.

Dacă duminică, Ministerul Sănătăţii comunica 308 noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus, azi, brusc, numărul acestora a scăzut cu 116. Cum e posibil aşa ceva? O explicaţie o putem regăsi în numărul de testări efectuate în ultimele 24 de ore. Ce să vezi, şi acestea au scăzut cu 154 faţă de raportarea de duminică de la ora 13,00. Şi uite aşa, se „amână” intrarea României în scenariul 4 de pandemie, pentru că nu s-a trecut pragul de 2000 de infectaţi.

„Până astăzi, 30 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.952 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.952 de persoane confirmate pozitiv, 180 au fost declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 85 la București, 19 la Iași, 7 la Craiova, 11 la Constanța și 3 la Cluj). Totodată, până acum, 44 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Ialomița și Satu Mare, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 192 noi cazuri de îmbolnăvire. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 23.103 de teste, din care peste 1.500 în unități medicale private”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Pe 27 martie 2020, Primul Ministru, Ludovic Orban declara că România are o capacitate de testare de 2000 de teste zilnic.

„România nu a fost pregătită, noi am pornit de la un real-time PCR. Am extins încetul cu încetul, la ora actuală, cred că la începutul săptămânii viitoare vom avea capacitatea să creștem numărul de teste la peste 2.000 de teste. Din fericire, prin Unifarm – şi asta i-am solicitat ministrului Sănătății să distribuie de urgență cantitățile de kituri de testare care au fost achiziționate din Coreea de Sud de Unifarm pentru a crește capacitatea de testare. Am introdus în dispozitivul de testare gradual aparate de tip real-time PCR din toate entitățile, să spun, nemedicale, de la universități, de la laboratoare de cercetare, din rețeaua ANSVSA. De asemenea, sunt achiziționate 20 de noi PCR-uri numai la nivel național, de asemenea au mai fost achiziționate astfel de aparate și de spitale sau de unele autorități locale. Capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant, astfel încât să putem să punem diagnosticele în timp util”, a declarat Ludovic Orban.

Şi dacă nu testezi, nu raportezi, deci stai „bine” în plină pandemie. De ce să prezinţi realitatea?! Nu dă bine la electorat. Piezri capital de imagine, dacă raportezi multe infectări şi decese din cauza coronavirusului.

Dacă azi se depăşea graniţa celor 2000 de infectări, România intra în scenariul patru care presupunea noi măsuri la nivel naţional şi schimbări în spitale şi în tratarea pacienţilor şi testarea suspecţilor.

Răspunde cineva de ce numărul testărilor a scăzut de la o zi la alta cu 154? În loc să crească numărul persoanelor testate, în România este fix invers.

În timp ce România a efectuat doar 23,103 teste în 35 de zile, Germania efectuzează 70,000 de teste zilnic. Aşadar, nu ştim real câţi români sunt infectaţi cu coronavirus şi dacă nu ştim acest lucru ei nu sunt izolaţi, nu sunt trataţi şi pot infecta foarte multe persoane şi chiar ajung să moară pentru că nu primesc tratamentul corespunzător.

Ritmul de creştere al testărilor efectuate în România în ultimele trei zile:

30 martie 2020 – 23.103 de teste

29 martie 2020 – 21.460 de teste

28 martie 2020 – 19.663 de teste