Deși pare greu de crezut, și în România medicina atinge domeniul SF. Un robot pe nume Leo, cumpărat în 2015 de Spitalul Judeţean şi Universitatea de Medicină, este o minune pentru sistemul medical românesc. Pacienții pleacă acasă pe propriile picioare, a doua zi după intervenția chirurgicală.

Printr-un parteneriat cu Universitatea de Medicină, cel mai mare spital din Banat a câştigat un proiect de cercetare, din fonduri de la Uniunea Europenă, în valoare de patru milioane de euro.

În cadrul acestui proiect a fost achiziţionat şi un robot chirurgical de ultimă generaţie. Practic, Leo – aşa cum a fost numit, este cel mai competent chirurg din sud-estul Europei.

Într-un an şi jumătate, din septembrie 2015, până acum, Leo a operat peste 70 de pacienţi, de la Clinica de Chirurgie II a Spitalului Judeţean din Timişoara.    Toate ar fi fost intervenţii foarte dificile pentru om, dar nu şi pentru robot.

Trebuie să precizăm că robotul face parte dintr-o temă de cercetare în domeniul oncologiei. În acest proiect s-au amenajat mai multe laboratoare de cercetare, de diagnistic, de prelevare tumorală. Evident că prelevarea se face de la pacienţi, astfel că lucrăm pe oameni. Pentru asta a fost adus robotul, pe care putem să-l folosim în beneficiul pacientului. Este piesa centrală, permite prelevarea tumorilor din spaţii foarte înguste. Este standard de aur pentru ablaţia prostatei canceroase, pentru efectuarea histerectomiei pentru cancerul uterin şi pentru chirurgia neoplastului de rect. Rezultatele cercetărilor sunt publicate în revistele de speciaialitate, le prezentăm experienţele noastre prin congresele la care participăm. Avem cel mai modern robot pentru chirurgie colorectală din sud-estul Europei. În ţările din jurul nostru nu există un astfel de robot. Lucrul certificat de producătorii aparatului. În martie, vom merge la concegresul oncologie din Ungara, să prezentăm experienţa noastră”, a declarat Lazăr Fulger, directorul clinicii Chirurgie II de la Spitalul Judeţean pentru adevarul.ro.

Leo este ultimul model de robot chirurgical care există pe piaţă, e cel mai performant din lume. Operaţia se desfăşoară ca într-un joc video cu ajutorul consolei. Utilizatorul poate interacţiona cu obiectele de pe ecran. În acest caz, chirurgul controlează mişcările robotului printr-o consolă. Robotul nu face nimic singur. E ca şi cum am fi în realitatea virtuală.  Robotul are patru braţe, care pătrund în corp prin patru mici incizii, de doar opt milimetri. Practic, pacientul scapă de bisturi, nu mai este nevoie să fie desfăcut. Se aseamănă cumva cu chirurgia laparoscopică.

În cazul operaţiei cu robot, suferinţa este mult mai mică, la fel şi pierderea de sânge.  Pe lângă avantajul siguranţei în opereaţie, creşte confortul şi aspectul estetic al pacientul după intervenţie. Rămân vizibile patru mici semne, pe unde au pătruns braţele robotului, cât şi semnul unei operaţii, în locul unde se scot formaţiunile tumoroase. Un mare avantaj însă îl reprezintă recuperarea omului, mult mai rapidă ca după o operaţie clasică. El poate să părăsească rapid spitalul, poate reveni la viaţa lui normală.