O firmă chineză a prezentat un proiect de autobuz care ar putea rula deasupra circulației rutiere și astfel se rezolvă în mare parte problema cu traficul aglomerat. Autobuzul gigant va permite trecerea peste ambuteiajele atât de dese în orașele chineze, informează 20minutes.ch.

Circulația jumătate aeriană jumătate rutieră cu până la 60 de kilometri pe oră este propunerea firmei chineze Transit Explore Bus, prezentată la ediția a 19-a a International High-Tech Expo de la Beijing. Compania a anunțat proiectul unui vehicul electric apt să treacă peste traficul de pe două căi de circulație și care ar putea transporta până la 1.400 de pasageri.

Autobuzul asemănător cu un catamaran (cu două corpuri laterale rulând pe pământ și un corp central, autobuzul propriu-zis) va fi alimentat electric.

Potrivit inginerului șef al proiectului, Song Youzhou, sistemul inovator ar permite rezolvarea parțială a problemei densității traficului, extrem de frecventă în China, fiindcă autobuzul nu ar ocupa niciun loc pe drum. Mai ieftin decât construirea unui metrou, vehiculul ar permite și economisirea a până la 800 de tone de benzină pe an și a aproape 2.500 de tone de emisii de gaz carbonic, câștig salutar într-o țară care înregistrează tot mai multe vârfuri de poluare, mai ales la Beijing.

Firma a anunțat că în prezent construiește un prototip în mărime naturală care ar putea fi testat din vară în orașul Changzhou.

Primul proiect al inginerului Song Youzhou datează din 2010, dar nu a fost cel dintâi. O idee similară a fost lansată în 1969 de doi arhitecți americani. Bos-Wash Landliner urma să asigure legătura între Boston și Washington, trecând prin New York, chiar prin mijlocul Central Park, încheie 20minutes.ch.