China a ascuns intenţionat informaţii despre coronavirus. Serviciile secrete germane dezvăluie faptul că Preşedintele Chinei i-a cerut directorului OMS să ascundă informaţii despre focarul de virus din Wuhan şi să nu declare pandemie.

Serviciul german de informaţii – BND susţine că Preşedintele Chinei,  Xi Jinping a cerut directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să ascundă informaţiile despre focarul de coronavirus din Wuhan, potrivit Der Spiegel.

În timpul unei conversații din 21 ianuarie, Xi i-a cerut lui Tedros să nu anunțe că virusul poate fi transmis între oameni și să întârzie orice declaraţii despre o posibilă pandemie de coronavirus.

Astfel că abia la sfârșitul lunii ianuarie, OMS a declarat că focarul de coronavirus trebuie să primească atenție internațională.

Drept urmare, din cauza întârzierii Chinei, toate ţările au pierdut patru până la șase săptămâni pe care ar fi putut să le folosească pentru a combate mai bine răspândirea virusului, a concluzionat BND.

Institutul Robert Koch din Germania a mai susţinut că autorităţile din China nu au dezvăluit toate informațiile relevante de la începutul epidemiei.

Diplomații chinezi spun că s-a întâmplat contrariul, argumentând că felul în care țara comunistă a gestionat de la început epidemia a oferit timp altor guverne să se pregătească, însă acestea au irosit răgazul primit.

Organizația Mondială a Sănătății a negat că a existat o convorbire telefonică între șeful statului Chinei și secretarul general al OMS pe 21 ianuarie 2020.