China a administrat deja peste un miliard de doze de vaccin anti-COVID, în timp ce România doar puţin peste 4,6 milioane de doze. La nivel mondial, peste 2,5 miliarde de doze de vaccin au fost deja administrate.

Dacă iniţial chinezii nu s-au grăbit să se vaccineze, deoarece virusul a fost practic eradicat din ţară de mai bine de un an, datorită carantinei obligatorii, a testelor masive şi a aplicaţiilor mobile pentru controlul călătoriilor, acum China a comunicat că a sărit de un miliard de doze adminsitrate dar  fără a preciza procentul populaţiei care a fost vaccinată complet.

Lipsa iniţial a datelor disponibile cu privire la vaccinurile chinezeşti şi scandalurile din trecut legate de doze falsificate în China au contribuit, de asemenea, la reticenţa unor persoane.

În Beijing, unele cartiere au afişat în faţa clădirilor lor procentul de persoane vaccinate, pentru a face presiuni asupra celor recalcitranţi. Autorităţile oferă uneori vouchere sau ouă pentru a încuraja vaccinarea.

Apariţia, în ultimele săptămâni, a câtorva cazuri locale în populata provincie sudică Guangdong a servit, de asemenea, drept o atenţionare cu privire la riscul reapariţiei epidemiei.

China speră să vaccineze cel puţin 70% din populaţia sa până la sfârşitul anului, adică aproximativ un miliard de persoane.

Patru vaccinuri, toate chinezeşti, sunt aprobate în prezent: unul de la laboratorul privat Sinovac, două de la gigantul de stat Sinopharm şi unul de la compania farmaceutică CanSino Biologics.