Certificatul verde, blocat în Parlament. Cîţu spune că proiectul de lege e discriminatoriu

Blocaj în Parlament pe legea care introduce certificatul verde şi la locul de muncă.  Florin Cîţu spune că legea este discriminatorie pentru angajaţii de la privat, deoarece include doar pentru angajații de la stat perioada de grație de 60 de zile în care persoanele se pot testa.

Certificatul verde s-a blocat în comisii la Camera Deputaţilor după ce în urmă cu o săptămână a fost respins la Senat.

Comisiile de specialitate au discutat despre introducerea obligativității certificatului verde, însă cu o perioadă de grație de 60 de zile în care persoanele vaccinate să poată fi testate gratuit. Este vorba de 10 teste rapide pe lună pentru fiecare persoană.

Însă, Florin Cîțu le-a transmis celor din PNL că e discriminatoriu ca această măsură să fie aplicată doar la stat, fără să fie inclus și privatul.

În Comisia de Sănătate se discută ca aceste măsuri să fie introduse inclusiv la privat. Aici apare din nou discuția dacă sunt suficienți bani pentru a fi impuse toate testele și în mediul privat. Sunt mai multe măsuri luate în calcul în cazul certificatului verde, însă aceasta este cea mai importantă.

PNL se opune testării cu bani de la buget a persoanelor nevaccinate

Nelu Tătaru afirmă că PNL nu vrea să voteze amendamentul PSD cu 20 de teste gratuie pentru două luni.

„S-a votat ca noi, deputații PNL, să ne abținem. Statul oferă vaccin gratuit, dar testarea să se facă contracost”, spune deputatul PNL Nelu Tătaru.

Fostul Ministru al Sănătăţii recunoaşte că rolul Cwertificatului verde este acela de a obliga românii să se vaccineze.

„Deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, conchide Tătaru.

Discuțiile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare, dar până nu va fi rezolvat acest punct, deoarece riscă să fie atacată legea la CCR și să fie respins cu totul.

Angajaţii români care nu sunt vaccinaţi ar putea beneficia de testare gratuită, dar numai timp de 60 de zile. Este o propunere la legea certificatului verde aflată în acest moment în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Dacă va fi adoptată, legea ar putea intra în vigoare cel mai devreme în luna decembrie.

La sfârșitul lunii octombrie, proiectul de lege privind certificatul verde a fost respins în Senat. Deși au fost 48 voturi „pentru” și 46 „împotrivă” în sală, după numărarea voturilor exprimate online, s-a constatat că mai lipsesc două voturi „pentru”. Erau necesare 69 de voturi pentru ca legea să treacă întrucât este o lege organică.