Bing Liu, cercetător chinez, stabilit în SUA, care era foarte aproape de o descoperire uriaşă despre coronavirus, a fost ucis. Moartea sa a dat naştere unor teorii ale conspirației în întreaga lume.

În vârstă de 37 de ani, Bing Liu lucra ca profesor asistent la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, a fost găsit mort în casa sa sâmbătă. Colegii au spus că era aproape de o „descoperire semnificativă” despre Covid-19, afirmația stârnind speculații online potrivit cărora ar fi fost asasinat, relatează BBC NEWS.

Bing Liu a fost găsit cu mai multe răni provocate prin împușcare la cap, gât, tors și membre, în locuința sa din suburbiile orașului Pittsburgh.

Atacatorul a fost identificat ca fiind un inginer de software în vârstă de 46 de ani, Hao Gu. Autoritățile spun că acesta s-a sinucis după ce s-a întors în mașină.

Ancheta a stabilit că a fost o crimă urmată de sinucidere după „o dispută îndelungată cu privire la un partener intim”.

Colegii lui Liu spun că a fost un cercetător de excepție, care „era pe punctul de a face descoperiri semnificative” pentru înțelegerea mecanismelor celulare ale infecției cu coronavirus.

Ei regretă moartea lui Liu și s-au angajat să-i finalizeze cercetările „în efortul de a-i aduce un omagiu excelenței sale științifice”.

Oh, Dumnezeule”, a scris un utilizator de pe platforma de socializare chineză Weibo. „Pare o scenă desprinsă din Misiune imposibilă. Poate că a aflat că virusul provine dintr-un laborator american.”

Multe comentarii similare sugerează că Liu a fost ucis pentru că urma să dezvăluie misterul originii coronavirusului.

Multe comentarii de pe Weibo sugerează că originea chineză a lui Liu ar fi putut să-l pună în pericol în SUA.

Pe Twitter, unii au speculat nefondat că guvernul chinez ar fi putut juca un rol în acest caz.