O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio a reușit să creeze în laborator, o replică aproape perfectă a unui creier uman.

Cercetătorii au crescut in vitro creierul, prin culturi de celule adulte de piele umană. Creierul, cel mai complex realizat până în prezent, are dimensiunile gumei de la un creion.

Creierul conține toate principalele regiuni cerebrale și o măduvă a spinării, dar nu are sistem vascular

Creierul din laborator creat de americani conține 99% din genele existente în creierul unui fetus uman cu vârsta de cinci săptămâni.

Profesorul Rene Anand, coordonatorul acestui studiu, a prezentat rezultatele cercetării marți, în statul american Florida, în cadrul unei conferințe pe teme de sănătate în sectorul militar.

„Acest model este foarte promițător pentru sănătatea umană deoarece oferă cele mai bune opțiuni pentru testarea și dezvoltarea de tratamente fără a recurge la rozătoare”, a subliniat Rene Anand.

Creierul a fost realizat pentru a descoperi tratamente contra unor afecțiuni neurologice, precum Alzheimer și boala Parkinson.

Acest creier permite efectuarea de cercetări genomice direct și nu prin intermediul modelelor matematice, așa cum se procedează la ora actuală.

Se speră că, în acest fel, se vor putea testa mai ușor o serie de tratamente experimentale contra unor boli ale creierului incurabile până acum.